Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 са случаите на коклюш във Варна от началото на март досега

Снимка: архив

20 случая на болни от коклюш са установени от началото на март досега във Варна. 17 от заболелите са деца от различни градини и училища. Трима са възрастните (един на 38 и двама на по 43 години), които са се разболели във Варна, съобщи за БНР-Радио Варна д-р Анка Баева - началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция.

Във Варненска област са открити два случая - в Провадия и Белослав.

Случаите нямат връзка помежду си, но всеки ден се регистрира поне по един нов, посочи Баева. Има и един случай на заболял 20-годишен младеж, допълни тя.

В случаите от Варна заболяването протича сравнително леко, като повечето болни не са диагностицирани още при първите симптоми, допълни Баева. Те са лекувани от своите лични лекари с антибиотици. "Понякога, когато родителите видят, че децата им кашлят продължително време, повече от месец, сами ходят и се изследват", допълни специалистът. Няколко лаборатории работят с PCR тестове за коклюш. 

В детските градини или училищата, в които има регистриран случай на коклюш, болният се карантинира, а децата в класа или групата остават под наблюдение. Тези, които не са имунизирани обаче, трябва да учат онлайн или да си стоят вкъщи, поясни д-р Баева.

Първите трима заболели от коклюш във Варна са били ваксинирани, допълни тя.

Болестта започва с оплаквания от болки в гърлото, температура и кашлица, която започва да се задълбочава в пристъп, по време на който се издава специфичен звук със свиркане. Кашлицата може да продължи 2-3 месеца, допълни д-р Баева.

Имунизациите против коклюш се поставят на няколко етапа, а възрастните, които имат желание, мога да си купят ваксина. "Ваксини има достатъчно", допълни Баева. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна