Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

| Интервю
Ейдън Шарън, директор на "Инициативи за слагане на край на пластмасата"
Снимка: Личен архив

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове пластмаси до 2040 г. 

Защо това е важно, разказа в интервю пред БНР Ейдън Шарън, директор на "Инициативи за слагане на край на пластмасата" от организацията "Ден на земята". 

На 22 април 1970 година в Съединените щати и Канада за първи път е отбелязан Денят на Земята, а България се присъединява към инициативата през 1993 г. Към момента събитието включва дейности в над 190 държави, в които участват около 1 милиард души. Действията на различните екоактивисти са координирани от организацията "Ден на земята". 

"Темата за Деня на Земята тази година е "Планета срещу пластмаса". Избрахме я заради всички различни изследвания, които продължават да излизат през последните години за последствията за здравето вследствие на пластмасата и добавени към нея химикали основно при децата, хората в крайбрежни общности и тези, които работят в сектора на сметосъбирането. Отправяме голям призив за действие за намаляване с 60 процента на производството до 2040 г. Смятаме, че това е постижимо, защото 50 процента от всички пластмасовите изделия са за еднократна употреба. Половината от тези 50 процента са опаковки. Ако започнем преход към това да няма пластмаса в опаковките, както и пластмасата да не бъде използвана за продукти за еднократна употреба, наистина можем бързо за намалим производството", препоръчва Ейдън Шарън. 
Ейдън Шарън, директор на
Експертът се надява мобилизацията за тазгодишния Ден на Земята да помогне при преговорите за Глобалния договор на ООН относно замърсяването с пластмаси, който трябва да бъде подписан към края на 2024 г. 

"Друга причина, поради която избрахме темата тази година, е, че Междуправителственият преговорен комитет ще вземе решения за Глобалния договор на ООН относно замърсяването с пластмаси. Процентите, които подбрахме, са част и от работата ни с други организации. Някои от тях настояват за повече, други за по-малко. Преценихме, че призивът за 60 на сто е добро усреднено ниво за много организации. Освен това ще бъде лесно да разговаряме с делегатите, когато имаме конкретно число, към което се стремим. Работим по темата с Центъра за международно екологично право, с "Грийнпийс", с "Ошеана", с организацията "Защита на околната среда" в Канада, както и с редица други организации. Ще участвам на следващия етап от преговорите, който ще се проведе в Отава", обясни Шарън за четвъртата сесия от преговорите, която е от 21 до 29 април в канадската столица Отава. 

И допълни: "Мисля, че най-интересното нещо е, че точно в Деня на Земята ще бъдем част от преговорите на Междуправителствения комитет. Планираме събития с мобилизация на хора на място в Отава като марш от Център "Шол", където ще се провеждат разговорите, до сградата на парламента. Искаме да обърнем внимание на това, че пластмасата е токсична". 

Докато Шарън и колегите му преговарят в канадската столица, на остров Пенанг в Малайзия ще се проведе най-голямото и масово почистване, правено някога в Деня на Земята. 

"Организираме в сътрудничество с местни организации в Малайзия най-голямото почистване, правено до момента. Мисля, че в него ще вземат участие около 100 хиляди души. Те ще се съберат, за да почистят огромно количество пластмасови отпадъци. Те са най-често намираният вид боклук на острова. По-голямата част от пластмасовите отпадъци, които биват намирани в Малайзия, не произхождат от тази страна. Те се носят в океана от други части на света или пристигат там като доставки на рециклирани материали".
Ейдън Шарън, директор на
Разбира се, няма нужда да отидем до Малайзия, за да участваме в почистване, можем да го организираме и сами в района, където живеем или за който искаме да се погрижим. В тази връзка Ейдън Шарън призова:

"Уверете се, че празнувате Деня на Земята всеки ден. Ние се опитваме да правим точно това. Можете да организирате като доброволец ваш ден за почистване, да го обявите в квартала и да го споделите със съседите. Също така можете да посетите уебсайта ни EARTHDAY.ORG и да видите с какви ресурси разполагаме - например за това как да мобилизирате хора, как по най-добрия начин да организирате почистване. Можете да видите образователните ни материали за последствията за здравето вследствие на пластмасата и климатичната криза, както и да разгледате различните решения, с които разполагаме".

Ейдън Шарън и колегите му осъзнават, че само един Ден на Земята няма да спре замърсяването, и са готови за дълга борба срещу пластмасата:

"Надяваме се, че ще постигнем поне намаляване на производството при подписването на договора в края на 2024 г. Наясно сме, че споразумението ще продължи да се променя. След подписването ще ходим на конференции на страните по договора всяка година или на всеки две години, за да решаваме какви части от споразумението трябва да бъдат изменени. Най-голямата част от борбата ще бъде тази година, но ще продължим да работим по темата през следващите десетилетия. Готов съм за тази дълга борба. За съжаление, пластмасата няма да изчезне скоро и имаме нужда от хора, които ще се борят срещу нея".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна