Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем сам, на автостоп. Сигурна съм, че ви заинтригувах.


Проведохме разговора си по телефона, тъй като в момента г-н Братов живее на 65 километра от София в село Ябланица. Запитах го тези 60 държави след като се е пенсионирал ли ги е избродил или е започнал по-отрано. Оказва се, че всичко е започнало преди повече от шест десетилетия в Свищов, когато отишъл на първи си излет.

Пенсионерът е щастлив в свогенското село, където живее, защото е заобиколено от зеленина и върхове от над 1000 метра, които редовно изкачва. Собствената продукция му помага да живее икономично и да инвестира в пътувания до Европа, но за по-далечните пътешествия тегли краткосрочни кредити.


Запитах Георги Братов, който през септември ще започне 79-ата си година, в Нова Зеландия, която е пребродил на автостоп не са ли му се чудели къде е тръгнал с 22 килограма раница съвсем сам.

Всички много му се радвали и едно семейство, което го качило на стоп, го поканило за шест дни у тях.

"Сигурно и аз съм прихванал от Алековския дух, нали и двамата сме от Свищов, та затова съм такъв запален турист", казва бай Георги Братов, с когото разговаряме за страстта му към броденето по света.

Пенсионерът-пътешественик като ученик гледал научно-популярен филм за Варанаси на река Ганг и шест десетилетеия мечтал да я види на живо. В "Покана за пътуване" разказва какво е да живееш в сбъднат сън в Индия.

Дай Боже на бай Георги Братов и на всеки от нас дълъг живот и добро здраве да сбъдваме пътешественическите си мечти. А на него – двойно, защото още не е бил в Китай и в Канада, а много иска да ги посети.


Снимки и видео: личен архив на Георги Братов

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна