Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дима Настева и Иван Карастоянов пред Радио София

България е една от малкото държави в света с адаптирани комикси за незрящи

Снимка: Мая Бочева

България е една от малкото държави в света с комикси, достъпни за хора с увредено зрение. У нас вече има два достъпни комикса, отпечатани на брайл, записани с гласовете на актьори и доброволци, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Идеен двигател на проекта е  , а ръководител - Дима Настева.

Пред Радио София те обясниха с какви трудности са се сблъскали при създаването на комикси за незрящи.

„За мен беше много трудно да си представя комиксът, който е едно изключително визуално изкуство. Ние, като хора, които имаме късмета да виждаме, за разлика от Иван и другите като него, е най-нормално да отгърна една картинка, да видя всякакви щури истории, които разказва комиксът и попитах Иван как всичкото това нещо ще го обясня на него и съответно на незрящите хора. Той ми каза – много е просто, сядаме и описваме с думи това, което виждаме“, обясни Дима Настева. 

Тя започва да описва всички детайли, които вижда в комиксите, а след това, заедно с Иван търсят най-подходящите думи, за да може незрящият да се докосне до това, което зрящите виждат.

В началото започват с два комикса, но чрез проекта „Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени“, вече имат описани 10.

Признават, че в началото е било изключително трудно.

„Писахме на американски издателства, свързахме се с български художници и илюстратори на комикси – беше една страхотна идея и се блъскаш в стена – отникъде никакъв отклик. Оставаха ни три дни преди да подадем проекта и нямахме комикси, върху които да работим. Тогава познати ни свързаха със страхотна авторка – Мая Бочева, която напълно безвъзмездно ни предостави нейните два комикса. Това е причината да имаме само два комикса по първия проект“, сподели Иван Карастоянов.

На 20 и 21 април те провеждат работилница в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", на която разиграват интерактивна игра между зрящи и незрящи, като целта е да създадат комикс заедно, който вече е факт и е написан на хартия.

Дима Настева и Иван Карастоянов създават и достъпно изкуство за всеки, като в него обединяват всичко, по което работят. В момента адаптират и два късометражни филма за незрящи.

„Това е изключителен недостиг в България – незрящите да се докоснат до киното. Стартираме с два филма, тъй като ситуацията с авторските права е много трудна. През юни ще направим премиера, като в тази инициатива много ни се иска да привлечем хора, които се занимават с изкуство, за да предизвикаме дебат“, каза Дима Настева.

Работят и върху създаването на театрално представление, заедно с деца с нарушено зрение.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна