Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

Димитър Стоянов се е защитавал, няма агресия от негова страна, посочи той

| Интервю
Снимка: Личен архив
Чуй новината! Чуй новината:

"Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал".

Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. Причината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията.

"Това, което е съмнително в случая, е, че тази провокация се случва в момент, в който разследваме роднина на вътрешния министър, който пък ни съди за 65 хил. лв. за предишни наши разследвания. Въпросният роднина, който се явява зет на министъра, се е подвизавал в Бургаско, като рекетирал търговци първо като служител на НАП, а след като е уволнен от НАП – с униформа и баджове на фалшив данъчен. /.../ Въпросният Шурелов е бил мъж на сестрата на Калин Стоянов, който по това време е шеф на ГДБОП. Поинтересувахме се какво става с делото срещу фалшивия данъчен. Установихме, че то е потънало в прокуратурата и е спряно. Излиза, че няма никаква санкция срещу този човек. Задаваме си въпроса дали е имало високопоставено влияние, за да не понесе той отговорност", коментира Чобанов. И продължи:

"Направихме проверки. Вчера, преди да стане този инцидент, се свързахме с прокуратурата, с НАП, за да поискаме информация за въпросния служител – шурей или зет. Съвпадението, че Димитър е нападнат и човекът, който го е нападнал, е казал, че е служител на НАП – тук идват твърде много съвпаденията. Затова мисля, че става въпрос за провокация. Има всички белези на постановка".

В предаването "12+3" Чобанов разказа, че Димитър Стоянов му се е обадил след инцидента и му е казал, че има непредизвикана агресия спрямо него и съпругата му, докато са пазарували в квартален магазин:

"Това, което се вижда на кадрите, разпространени селективно, изрязани от МВР, е, че Димитър вади законно притежавания си пистолет, за да респектира човек, който тръгва зад гърба му и очевидно ще го нападне. В същото време, според свидетелите, го е заплашвал с най-груби изрази. Слава Богу, че Димитър го е респектирал с пистолет, а не с бойни изкуства, защото сега този човек щеше да е в "Пирогов".

По думите му раните по главата на Димитър Стоянов, които се виждат на разпространените снимки, са причинени от човека, който го е нападнал. Записът обаче не показва момента, в който Димитър е нападнат, а имаме само следващия момент – след като той го отблъсква, отбеляза Атанас Чобанов и призова да бъде публикуван целият запис.

Според него целта е Стоянов да бъде дискредитиран и задържан. Той посочи също, че е бил направен обиск в дома му. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Атанас Чобанов в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени