Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Президентът Радев призова депутатите да отложат либерализацията на пазара на ток

Снимка: БТА

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.

Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. 

На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко автобуса да пристигнат в София. Те очакват Народното събрание да гласува отлагането на либерализацията поне до 2029 година.

Движението в района на "Ларгото", както и по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" - от ул. "Г. С. Раковски" е спряно.

"Марица - изток" си отива. За какво протестираме? Не виждате ли? За работа, за какво да протестираме? За работа, за хляб. Ние сме тук, за да си запазим работните места и поминъка. Работя в ТЕЦ "Бобов дол". Ако спрат въгледобива, ще спрат и ТЕЦ-овете. Не знам къде ще ходим, нямаме решение. За това сме тук. Първите 160 човека вече са уволнени в "Марица – изток". В Бобов дол също започват съкращения. И ние сме загрижени за тях, и за себе си, разбира се", коментираха протестиращи. 

На среща с ПГ на ГЕРБ и ДПС Димитър Манолов е получил уверения, че отлагането ще бъде одобрено окончателно на заседанието днес: 

"Което значи, че ТЕЦ-2 ще може да работи както работеше досега, на същия режим, очевидно пак в рамките на няколко години".

От БСП също разговаряха с протестиращи и обявиха, че ще предложат либерализацията на електроенергийния пазар да бъде отложена с 3 години:

"Или ще мине първоначалното ни предложение за една година, или това за три години, но каквото и да се случи, благодарение на БСП днес токът на хората няма да се увеличи с 20 процента от 1-ви юли и ще помогнем и за спасяването и на въглищните централи, и на работните места на тези хора".

Междувременно парламентът отпусна на "Мини Марица-изток" по 250 млн. лева годишно за срок от четири години за дейности по техническа рекултивация на терени. 

Депутатът Искра Михайлова отбеляза, че поправка, предложена от "Възраждане" в проекта на решение, е предотвратила възможност средствата за рекултивация да отиват в частни фирми:

"Поискахме да бъде включено допълнително изречение към проекта на решение, което казва, че тази рекултивация с парите, които ще бъдат отпуснати от Държавния бюджет, може да бъде извършвана единствено и само от мини "Мини Марица-изток" ЕАД. Можем да бъдем сигурни, че в следващите години действително тези пари ще останат в дружеството и рекултивацията ще се извършва с техниката и работната сила на "Мини Марица-изток". 

Президентът Румен Радев призова депутатите да отложат либерализацията на пазара на ток. Решението е в интерес на българските граждани и на българската енергетика, подчерта държавният глава. Той провежда среща на "Дондуков" 2 с представители на протестиращите енергетици:

"Проблемите в българската енергетика се трупат един след друг поради факта, че ние нямаме стратегия и затова продължаваме да се лутаме със стихийни решения, с решения на парче. Служебното правителство остави във фонда за енергийна сигурност 890 млн. лева. Именно за да бъдат буфер за поемане на всички рискове при евентуални преходи в системата. Не е ясно къде са парите от фонда". 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна