Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

| Репортаж
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог
Снимка: Кети Тренчева

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода. 

Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени.

Обществената баня беше продадена, плажът им – даден на концесия. И още куп проблеми. На общоселско събрание, организирано от сдружение "Защита на село Баня" дойде почти цялото население. Дойде и кметът на община Разлог Красимир Герчев. Какво си казаха и какво им обещаха?

ОБселско събрание в село Баня

Инвеститорският интерес към Баня е толкова голям, че скоро полето между селото и Банско ще бъде застроено. Почти на изчерпване е и дебита на минералните извори. 

В същото време местните хора останаха без обществена баня, без минералния си плаж, който ползваха срещу такса от 4 лева, без парк за игра на децата, без терени за спорт. 

Кметът на община Разлог Красимир Герчев имаше резерви към името на сдружението с нестопанска цел "Защита на село Баня“" и предложи редакцията - за развитие на село Баня. А негодуванието на хората не се побираше в залата на местното читалище.

След събранието напрежението леко спадна, надеждата леко се закрепи, но младите хора не искат обещания в бъдеще време.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна