Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Антъни Блинкън и Ицхак Херцог
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие.

Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване на повече хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа, заяви Блинкън при срещата си с израелския президент Ицхак Херцог. 

Първият американски дипломат също така призова "Хамас" да приеме по-бързо "щедрото", по думите му, израелско предложение за примирие:

"Да върнем близките ви у дома е в основата на всичките ни действия. И няма да спрем докато всички, млади, стари, военни и цивилни, се върнат вкъщи. Предложението на масата е много силно и "Хамас" трябва да каже да", заяви Блинкън.

Официален представител на "Хамас" заяви, че лидерите й все още проучват предложението.  Според египетски източници то включва две фази. В първата за три седмици трябва да бъдат освободени най-малко 30 израелски заложници, а в замяна - все още неуточнен брой палестински затворници. Втората фаза е за десет седмици, като срокът може да бъде удължен до една година, и включва освобождаването на по-голямата част от заложниците на "Хамас".

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се срещна в сряда и с израелския премиер Бенямин Нетаняху и призова Израел да се въздържа от по-нататъшна ескалация на конфликта в Близкия изток, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън също така е повторил, че Вашингтон не подкрепя обявената сухопътна операция на Израел в град Рафа, поради опасения за безопасността на цивилните, които се укриват в най-южния град на Ивицата Газа, но е потвърдил "ангажимента на САЩ към сигурността на Израел".

Според най-големия уеб портал в Израел Walla News, позоваващ се на високопоставени израелски и американски служители, израелският премиер Бенямин Нетаняху е казал на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че ако "Хамас" продължава да настоява за край на войната, той няма да приеме споразумението.

Според цитираните официални лица, Нетаняху е уточнил, че ако въоръжената групировка упорства именно в това си искане, няма да има споразумение за заложниците и ще бъде проведена военна операция в Рафах.

В профила си в социалната медия "X" американският новинарски сайт Axios също съобщава, че Нетаняху е заявил на Блинкън по време на днешната им среща, че той няма да приеме споразумение с "Хамас", което да включва крайна на войната.

В Съединените щати пък продължават демонстрациите в различни университети за и против конфликта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна