Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Бойко Кадинов: Трябва да обърнем модела и хората да искат да се върнат сред природата

| Интервю
Снимка: БГНЕС

България е едно щастливо място, което наследява толкова много природа, каза пред БНР арх. Бойко Кадинов, който след дни ще представи в БАН темата за зелената архитектура и опазването на културното наследство в България.

Топлоизолации, стиропор по фасадите, перки в морето, застрояване - това са само част от белезите, които ни карат да мислим, и ми се струва, че архитектите са особено отговорни към това да сменим ракурса, изказа мнението си той. И добави:

"Архитектурата не е просто някаква догма или чертежи в папки, по които някой трябва да отлива бетон. За съжаление, в последните години, мисля, че това е заслуга и на самите архитекти, но смисълът на този дебат е да върнем поривността на архитектурата и тя да ни накара да открием онова, което е особено важно".

Според него е особено важно да бъде обърнат моделът. Изграждайки всякаква инфраструктура - здравна, образователна, транспортна, хората да изпитват желание да се върнат сред природата, обясни арх. Кадинов в предаването "Преди всички". По думите му във всички тези действия трябва да мислим за начина, по който изграждаме съвременните обекти.

Цялата ни държава заслужава да бъде по скоро "Натура 2000", смята архитектът. По думите му състоятелните хора търсят места, в които се живее по-зелено, с по-добра храна, с по-добър въздух и по-дълголетно. Според него България има шанс в тази посока: "Ние самите да извървим пътя към онова, което е различно".

Арх. Кадинов коментира и темата за санирането в страната. Според него слагането на стиропор по фасадите е от най-неуспешните модели. По думите му санирането преминава не само през идеята за топлоизолация, а през цялостно осмисляне на сградите. Той отбеляза също фотоволтаичните паркове и перките в морето. Според него това е неразумен подход към цялото. 

Необходима е нова законодателна политика за зелената архитектура и културното наследство, изказа мнението си още архитектът. По думите му не трябва да се работи на парче, а да се погледнат нещата в цялост.

Цялото интервю на Таня Милушева с арх. Бойко Кадинов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна