Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sepia: нова изложба на Димитър Генчев в пространството на DOT София

Проектът изследва връзката ни с природата и света около нас

Снимка: Димитър Генчев

"Смятам, че художникът е наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш",
                                                                                                                 Димитър Генчев.

Пловдивската галерията за съвременно изкуство "Сариева" представя новите творби на художника Димитър Генчев в изложбата със заглавие Sepia в пространството на DOT София. В основата на сътрудничеството между двете организации е представянето на установени и развиващи се български художници и утвърждаването на колекционерска среда.

Живописните платна на Димитър Генчев са нови и не са показвани досега. Подготвени са през последната година, а цялата изложба взима заглавието Sepia на една от картините в проекта.

"Когато правиш произведения специално за дадена изложба, между тях, разбира се, има връзка. Може би това, което най-силно обединява всички картини в Sepia бих нарекъл "светлината по гънките на материята." , споделя художникът.

В текста за експозицията Десислава Милева допълва: "Светлината е основополагаща в работата на Димитър Генчев. Тя е ритъм, импулс, миг на влюбване. Генчев не само рисува светлината. Той я създава в платното, умело вграждайки матови, лъскави или прозиращи елементи в диалог с източниците на осветление. Тази игра на външна и вътрешна светлина, така характерна за автора, допълва усещането за непрекъснато движение и за съществуването в двуизмерната повърхност на платното на още едно трето измерение." 

И още: "В експозицията художникът комбинира абстрактни и фигуративни елементи, изследвайки докъде може да стигне разпадът и преливането на формите в едни безкрайни пространства, безтегловни, поглъщащи и ефимерни. Пространства, които не обещават нищо, не разказват нищо и с това носят в себе си едно безмерно и така необходимо спокойствие в свят изтъкан от дисонанса на шумни наративи. Пространства, в които окото не търси да реконструира смисъл, история, граници, а да потъне все по-надълбоко."

Димитър Генчев споделя, че вероятно афинитетът към материите и текстурите идва от някогашното му желание да бъде скулптор. Всъщност художникът изобразява онова, което вижда в света, но някак без да го копира. В настоящата изложба негов обект на наблюдение е природата или едно съвсем обикновено листо.

Работата му съчетава хиперреализъм с абстракция и тази характерна двойственост на произведенията му е кодирана и в самото заглавие на настоящата изложба, което на български език означава едновременно цвят и вид мекотело. Основният творчески стремеж на Димитър Генчев е свързан силно с живописния експеримент.

Димитър Генчев
Димитър Генчев е роден в Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София, Утрехтското училище по изкуствата (HKU). Учил е още в Rijksakademie в Амстердам и Ecole des Arts Decoratifs в Страсбург, Франция. Негови произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби в Музея за съвременно изкуство De Domijnen, Ситард; Credo Bonum, София; Morsbroich Museum, Леверкузен; Кралският дворец в Амстердам; Cloud Seven, Брюксел; Софийска градска художествена галерия и др. Това е втората му самостоятелна изложба със Sarieva/Gallery, като е представян в други групови изложби и инициативи на галерията регулярно през последните години. Генчев е носител на стипендия от фондация "Фонд Мондриан”; награди за живопис: Наградата на Buning Brongers в Холандия; Национална награда на Allianz България; награда от Националния конкурс за живопис и скулптура за млад български художник и наградата "Гауденц Б. Руф".

Изложбата ще продължи до 12 май в галерия "Сариева" в пространството на DOT София

Снимки: Димитър Генчев, Христофор Балабанов
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна