Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин разговаря в Париж с Макрон и Фон дер Лайен

Протестна акция по повод визитата на Си Цзинпин във Франция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин е от снощи на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейска обиколка, в който ще посети и Сърбия, и Унгария. Днес той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон.

Тържествена церемония за афиширане на френско-китайското приятелство и тежки дипломатически разговори - това предстои днес в рамките посещението на Си Цзинпин във Франция. Преди обед започва първата му среща с френския му колега Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Очаквано войната в Украйна е една от централните теми. Париж се надява да убеди Китай като основен съюзник на руския президент Путин да допринесе за изход от войната, но анализаторите са по-скоро сдържани в прогнозите. "Надяваме се, че мирът и стабилността ще се възстановят в Европа и ще действаме заедно с Франция и международната общност, за да намерим пътища за решаване на кризата", заявява китайският президент в интервю за в. "Фигаро". 

Търговските отношения са другата сложна тема на дневен ред. Урсула фон дер Лайен заяви, цитирана от "Депеш", че по време на срещата ще настоява за справедлива конкуренция с Китай.   

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна