Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

Снимката е илюстративна

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията.

Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ, UsigRai и наскоро сформирания десен синдикат от журналисти на медията UniRai в унисон с линията на управляващите. 

От този необичаен синдикат от около 350 души бойкотираха протеста на колегите си. Бяха излъчени телевизионни предавания, както и обедните бюлетини на РАИ1 и РАИ2, вместо в съкратена форма с най-важното от деня, когато журналистите стачкуват. 

Нарушени са стачните правила и от UsigRai определиха случилото се за "опит за бойкот". 

Председателят на Съюза на италианските журналисти (FNSI) Виторио Ди Трапани каза, че "свободата принадлежи и на тези, които не искат да стачкуват, но е нелегитимно малцинство да се организира да работи, за да се опита да направи една стачка неуспешна“. 

От UsigRai настояват за закон за свободата на медиите и да няма партийно присъствие в РАИ. Закон от 2015 година постановява Министерството на икономиката да назначава ръководството на РАИ. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна