Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер все още с надежда за добър резултат на общите избори

Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак заяви, че резултатът от общите избори не е предрешен, въпреки катастрофалните резултати от местните избори.

Премиерът каза, че е твърдо решен да се бори в предизборната кампания, за да покаже, че правителството променя живота на хората по въпроси, включително икономиката и миграцията.

Въпреки че бунтарите сред торите предупреждават, че лошото представяне на местните избори може да бъде момент на “пикова опасност” за Сунак, те все пак “сложиха оръжие”, като признаха, че не са убедили достатъчно депутати да се присъединят към тях, за да поискат вот на доверие към неговото ръководство.

В крайна сметка много от депутатите на Сунак са отчаяни относно шансовете на партията да запази властта на общите избори, които се очакват тази есен, въпреки опитите на правителството да омаловожава местните избори.

Коментарите на премиера дойдоха, след като той се възползва от анализа на експерта по социологически проучвания Майкъл Трашър през уикенда, който твърди, че местните резултати показват, че лейбъристите имат само девет пункта преднина.

Други експерти обаче продължават да са на мнение, че лейбъристите ще спечелят убедителна победа и на есен.

Тази седмица Сунак ще се опита да си върне инициативата в политическия живот, разчитайки на обнадеждаваща серия от икономически съобщения, включително това, че Обединеното кралство се очаква да излезе от рецесията.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна