Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в снимки

Из красотите на Земенския (к)рай

10
Снимка: Миглена Иванова

В Западна България, на около стотина километра път югозападно от София, разположеният на брега на река Струма град Земен и околностите му не са сред най-популярните дестинации за туризъм у нас, но интересът към този край през последните години заслужено расте. Ценителите на старините най-често идват тук заради Земенския манастир "Свети Йоан Богослов", а любителите на природата са привлечени от живописния водопад Полска Скакавица.



Църквицата в Земенския манастир "Свети Йоан Богослов" е строена през XI век и е един от най-старите паметници на средновековната българска архитектура. Изписвана е два пъти – през XI и XIV век, като от първото зографисване по стените ѝ се е съхранил ликът на Света Ана. Добре запазена е голяма част от по-късните стенописи. През 1966 г. Земенската църква е обявена за паметник на българската архитектура и живопис, а през 2004 г. тя става филиал на Националния исторически музей.


Другата забележителност в района, която събира зажаднели за природни красоти туристи през почивните дни, както споменахме, е водопадът Полска Скакавица, който разпръсква прохладните си води от 52 метра височина.

А над него се е приютила малката църквичка "Свети Димитър", строена в края на  XIX век върху основите на по-стар храм.


Но не по-малко приятно ще ви бъде да свиете встрани от добре утъпканите пътеки и да се насладите на щедрите красоти на Земенския пролом на река Струма.


Буйната зеленина, покрила меките очертания на хълмовете наоколо радва очите и е наслада за душата. А въздухът е наситен с аромата на волно растящи билки.


По пътя си рядко ще срещнете жива душа, тук-там ще видите стари къщи, потънали в своята самота.


Великолепните гледки наоколо ще спират дъха ви.


Причудливите скали ще ви приличат ту на оживял от приказките великан, ту на замък, в който някоя принцеса е заспала в стогодишен сън и чака своя принц да я целуне и избави от магията.


Вижте още: 

Снимки: Миглена Иванова 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна