Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земен пази най-старата и най-новата църква по българските земи

Снимка: БГНЕС
Град Земен съхранява най-старата и най-новата църква по българските земи. И двата християнски храма носят еднакво наименование – "Свети Йоан Богослов", предаде агенция БГНЕС. Земен е един от най-малките градове в България. Едва на около петнайсетина километра от международния път от София за Кюстендил и Гюешево, се намира и една от най-старите църкви на Балканите, датираща от 11 век. Тя се намира в прословутия "Земенски манастир". Това е единственият български храм, които не е разрушаван и е запазен в автентичния му вид, така както е бил построен преди 1000 години. В най-забележителна и най-старата постройка на манастира се намира и стенописа на Света Анна, така както е нарисувана през 11-ти век. Според местните хора по тези места и по специално от този манастирски комплекс е тръгнало и богомилството. През 1966 година започва реставрацията на църквата, която продължава до 1974 година. В този период започва и изграждането на новата църква "Свети Йоан Богослов". Нещо, което не се е случвало по време на тоталитарния режим у нас. От тогава храмът е обявен за паметник на културата. Днес в Земен живеят не повече от 1600 души, повече от тях пенсионери. Единственото работещо в Земен е шивашкият цех. Преди 20 години тук е имало над 3500 души, когато Земен е обявен за град.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съюзът на преводачите в България стана на половин век!

Съюзът на преводачите в България отбеляза днес с тържествена церемония 50 години от своето създаване. Съюзът е учреден на 5 юни 1974 г. от 246 души - известни на широката общественост университетски преподаватели, поети, писатели и преводачи...

публикувано на 07.06.24 в 16:10

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50