Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

Райна Кабаиванска
Снимка: news.nbu.bg / Светослав Караджов
"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее в Модена, Италия и е православна християнка, а съпругът й е католик.

"Спомням си, че моята баба ни правеше козунаци и за мен Великденските празници са свързани с козунаците, с уханието им, с дългото приготвяне...Боядисвахме яйца и след това, който побеждаваше, имаше награда за него, това са моите хубави спомени от тези празници, сподели още маестра Кабаиванска.

"Като преподавател аз не залъгвам младите хора, не им давам напразни надежди, вземам само тези, в които виждам талант, защото без талант, кариера не се прави. Трябва да имаш истински и голям талант. 

Днес е много труден този театрален път, който аз приех преди десетилетия, тогава на първия конкурс, на който се явих в Италия, бяхме само 25 кандидати. Аз спечелих за жените, за мъжките гласове спечели Лучано Павароти. Бяхме по-малко, но имаше избор на по-високо качество. А сега стотици млади хора участват в тези конкурси..., допълни още Райна Кабаиванска.

По думите й стойността на добродетелите е вечна, но в днешното време на свръх технологии, в които с едно кликване целият свят е в нашите ръце, колкото по-близко е той и колкото е по-малък светът, толкова повече трябва да оценяваме чудото на театъра и операта, в които посетителите дишат с артиста, с певеца, смята Кабаиванска.

В края на 2024 г. тя ще отбележи юбилей и се надява, че акцент в него ще бъдат музиката и младите таланти в тази сфера. 

"Стремя се да им дам това, което мога, всички което за съм научила, защото трябва да има предаване между поколенията, сподели още Кабаиванска, през погледа на своята 70 годишна кариера. 


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна