Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дарияна Куманова: Мечтата ми е да имам българче, което да пробие на световните сцени

| Интервю
Снимка: Pixabay

"Все още си нямам българче, което да пробие на всички световни сцени - това ми е огромна мечта. Надявам се да я постигна".

Това каза пред БНР доц. Дарияна Куманова - диригент, певец, музикален педагог, една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Тя е и организатор на кастинга за млади таланти за Световния шампионат по сценични изкуства у нас.

В предаването "Преди всички" тя обясни, че в кастинга, който се провежда за пръв път в България, освен възрастови категории, има и такива за ниво на напредналост. Включили са се също и индивидуални участници с пеене, с танци и актьорско майсторство, както и пълен пърформър, т.е. артист, който прави поне 2 дисциплини.

"Имахме от всичко. Доволна съм. Избрахме най-добрите, които да продължат напред и да отидат в Рим през септември. Може би са около 100 души".

Кастингът в Рим започва от 2 септември и свършва на 12 септември. В журито има музикални и филмови продуценти. Всяка година се дават награди под формата на договори за работа и стипендии за учене, подчерта доц. Куманова.  

По думите ѝ за първи път тази година ще има и състезание между държавите. Победилата държава ще отиде на турне във всичките 38 държави, обяви тя.

Цялото интервю на Диана Дончева с доц. Дарияна Куманова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна