Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спадът на желаещите Каталуния да се отдели от Испания е естествен процес, смята той

Проф. Даниел Равентос: На евроизборите подкрепата за крайната десница ще нарасне

Ставащото в Палестина е геноцид. Съучастници са много от правителствата по света, казва испанският университетски преподавател

| Интервю
Европейският парламент
Снимка: БТА

Социалните неравенства в света тревожно се увеличават и в резултат на това на европейските избори през юни крайната десница ще увеличи политическото си влияние. 

Такава е прогнозата на професор доктор Даниел Равентос, икономист и социолог, преподавател в Университета на Барселона. 

Той е автор на множество книги и научни статии, един от най-активните привърженици на набиращата все по-голяма популярност идея за въвеждане на гарантиран базов доход. Подкрепя политиката на лявото правителство на Испания за признаване на палестинска държава и осъжда категорично действията на Израел в Газа. През 2017-а година, когато беше направен опит за отделяне на Каталуния, Равентос беше сред обществените фигури на страната на независимостта.

Утре в Каталуния гласуват на регионални избори, смятани за тест за централното правителство на Испания начело със социалиста Педро Санчес. Той обеща амнистия на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон и на другите заплашвани от съд сепаратисти в замяна на подкрепата на техните партии за управлението му - политически залог, критикуван в останалата част на страната. Вотът ще реши политическото бъдеще и на Пучдемон, който вече седем години е в изгнание, но се надява да се върне като премиер и партията му "Заедно за Каталуния" набира сила. Изборите ще покажат доколко сепаратизмът е отстъпил място на по-належащи проблеми.

Професор Даниел Равентос смята, че много трудно ще се стигне до съставяне на правителство и е твърде възможно да има ново гласуване. 

Трябва да различаваме желанието за самоопределение и стремежа към независимост, подчертава професор Даниел Равентос.

"Ясно е от много години - 15 примерно, че има мнозинство от над 70 процента, което подкрепя правото на самоопределение. Именно това е искането на сепаратистките партии в Каталуния към испанското правителство. Не за независимост, те настояват за право на самоопределение. Искат го три четвърти от населението. Що се отнася до отделянето от Испания, по този въпрос няма такова ясно мнозинство. Хората, които го искат, според последното допитване са под 50 процента." 

Снимка: БТА

Професор Равентос е на мнение, че е естествен процес спадът на желаещите Каталуния да се отдели от Испания, след изключително силната мобилизация на движението за независимост в продължение на цяло десетилетие до 2017 г. Изтъква натиска на испанските власти върху лидерите и активистите, борещи се за независимост. Допълва, че грешки на самите партии, борещи се за независимост, също са довели до разочарование сред значителна част от хората, които бяха на страната на отделянето на Каталуния. 

"Трябва също да се има предвид, че сепаратистките партии са много и в целия спектър - от крайнодясно до крайноляво. Основна роля играят "Заедно за Каталуния" на бившия регионален премиер Карлес Пучдемон - неолиберална дясна партия, и умерената Републиканска левица на Каталуния, която управлява в момента. Това многообразие дава представа за широката подкрепа в обществото за сепаратистките партии." 

От другата страна по отношение на независимостта са Народната партия и крайнодясната Вокс, които не допускат преговори за самоопределение. Дали е по-гъвкава позицията на социалистите в Каталуния, на които социолозите отреждат първото място на изборите, имайки предвид че лидерът на социалистите в национален мащаб - премиерът Педро Санчес, се е доказал като много гъвкав политик и управлява с подкрепата на баските и каталунските националисти?

"Социалистическата партия на Каталуния е по-дясна, отколкото Испанската социалистическата работническа партия. Тя категорично защитава конституцията, монархията, против републиката е и против правото на самоопределение, макар че много от гласоподавателите й се обявяват за това право.  Може да се каже, че тя също е в блока на происпанските формации, въпреки че не е толкова радикална, колкото Вокс и Народната партия. Всички проучвания сочат, че на тези избори ще се случи нещо много любопитно - изчезването на партията "Гражданите", която във времената на най-голямо противопоставяне спечели изборите. Формацията, която възникна специално срещу правото на самоопределение, няма да има нито един депутат."

Бъдещото регионално правителство на Каталуния ще бъде съставено много трудно, прогнозира професорът от Университета на Барселона. Прогнозите вещаят победа на социалистите, следвани от партията на Пучдемон и Републиканската левица. Единственото ясно мнозинство е между първите две сили, но да се договорят би било толкова трудно, че може да се стигне и до нови избори.

Даниел Равентос коментира шансовете на лидера на каталуските социалисти Салвадор Иля да оглави регионалното правителство:

"Съмнявам се. Това е възможно, разбира се. Но едно е да вкара в парламента двама, трима или четирима депутати повече от втората по гласове партия, а друго е да има необходимото мнозинство, за да управлява. Това социалистите няма да постигнат. Може да се повтори моделът от миналите национални избори в Испания - спечели Народната партия, но гласовете й даже заедно с Вокс не стигнаха да управлява. Социалистите бяха втори, но Педро Санчес успя да събере подкрепа в парламента и да остане премиер. Няма да кажа, че е невъзможно социалистите и "Заедно за Каталуния" на Пучдемон да се разберат. В политиката напоследък се виждат много странни неща. И все пак, ако съдим по изявленията, и двете националистически партии, които ще бъдат втора и трета сила, казаха, че няма да позволят на Салвадор Иля да управлява."

Бившият регионален премиер Карлес Пучдемон е в изгнание от неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017-а, когато избяга от Испания, според някои медии - в багажника на кола. Окончателното приемане на Закона за амнистията, прокаран от Педро Санчес на фона на бурни протести, ще му позволи да се върне, без да се страхува, че ще бъде арестуван. Професор Равентос посочва, че популярността на Пучдемон в Каталуния, както и на партията му преди изборите расте бързо:

"Според проучванията дистанцията между социалистите и "Заедно за Каталуния" бързо се топи. В последната седмица преди гласуването в Каталуния не се публикуват резултати от допитвания, но няма забрана те да излизат в медии в чужбина, например в Австралия. И тези сондажи сочат, че разликата е много малка - трима-четирима депутати."

Даниел Равентос коментира международната активност на испанския премиер Педро Санчес по отношение на войната на Израел срещу радикалната групировка "Хамас" в ивицата Газа и инициативата на Мадрид за признаване на палестинската държава.

"Мисля, че е нормално и достойно за уважение едно ляво правителство като това на Педро Санчес да поеме някаква инициатива по този въпрос. Защото ставащото в Палестина е много сериозно, това е избиване на хора, геноцид. И не само испанското правителство се активизира. Очевидно се отвориха очите на доста хора, които много години не забелязваха как действа Израел или смятаха, че всичко там наред. Но това, което сега правят правителството и армията на Израел, наистина събуди съвести, които бяха заспали много дълбоко. Струва ми се много важно студентското движение, което възникна и се разпространи в редица университети. Тепърва ще има последици от него. Тук, в Каталуния то започна късно в сравнение със Съединените щати, но темповете, с които расте, са впечатляващи и среща солидарност в обществото." 

Като икономист и социолог професор Равентос прави собствена класация на най-важните глобални проблеми през последните години. Смята, че пандемията е променила света, но малко. Отново връща разговора към Близкия изток и социалните проблеми.  

"Най-важен ми се струва този геноцид, който Израел извършва срещу палестинския народ и в който съучастници са много от правителствата по света. Друг безспорно важен аспект са огромните и увеличаващи се социални и икономически неравенства между отделните страни и вътре в тях. Това създава проблем за свободата на огромното болшинство от хората. И това е нещо, от което успява да се възползва крайната десница чрез расизъм, демагогия и лъжи. Ясно е, че на европейските избори през юни подкрепата за крайната десница ще се увеличи." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна