За живота в малките населени места и за радостта сам да произвеждаш храната си, за радостта от общуването с другите и за битката да се съхранят старите местни рецепти – за това ни разказва Дешка Кротева от село Горно Драглище. Тя е майсторка, която се опитва да съхрани старите местни рецепти, които са напът да загубим. Жена с чувство за хумор, която ни разказва за своята гледна точка към света, но покрай това става дума и за кулинарния, и за селския туризъм, за стари рецепти, за вкусна и проста храна, но най-вече за това как се работи с хора и кое е онова нещо, което ги кара да се връщат в този край.
"Ние сме си такива, каквито сме си. Като дойдеш, не се представяме", казва през смях Дешка Кротева. "Добре, че сме различни и че сме спрели някъде през 80-те години", шегува се тя и със смях разказва, че само до преди няколко години никой не е искал да вкуси селските манджи и всеки е викал "ужас", когато чуе думата сланина, а сега всички са разбрали, че сланината е полезна храна. "Тука хората, ако те видят да пиеш минерална вода, ще кажат, че ти е бегал акъла", пояснява Дешка. И още нещо – в този край все още e срамно човек да не работи и да гледа градина.
Снимки: Оля Стоянова