Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дешка Кротева – за живота с чувство за хумор

Снимка: Оля Стоянова

За живота в малките населени места и за радостта сам да произвеждаш храната си, за радостта от общуването с другите и за битката да се съхранят старите местни рецепти – за това ни разказва Дешка Кротева от село Горно Драглище. Тя е майсторка, която се опитва да съхрани старите местни рецепти, които са напът да загубим. Жена с чувство за хумор, която ни разказва за своята гледна точка към света, но покрай това става дума и за кулинарния, и за селския туризъм, за стари рецепти, за вкусна и проста храна, но най-вече за това как се работи с хора и кое е онова нещо, което ги кара да се връщат в този край.

"Ние сме си такива, каквито сме си. Като дойдеш, не се представяме", казва през смях Дешка Кротева. "Добре, че сме различни и че сме спрели някъде през 80-те години", шегува се тя и със смях разказва, че само до преди няколко години никой не е искал да вкуси селските манджи и всеки е викал "ужас", когато чуе думата сланина, а сега всички са разбрали, че сланината е полезна храна. "Тука хората, ако те видят да пиеш минерална вода, ще кажат, че ти е бегал акъла", пояснява Дешка. И още нещо – в този край все още e срамно човек да не работи и да гледа градина.

Нафпавок – сурово-сушеният местен деликатес, който в миналото се правел в почти всяка къща в този район, а днес Дешка Кротева е единствената майсторка, която може да го приготви.
Дешка Кротева разказва още за традициите в този край, за проблемите и най-вече – за това какво е необходимо, за да останат младите хора в селата. Защото в нейните очи село Горно Драглище, разположено на южните склонове на Рила, с гледка към мраморните била на Пирин, е едно от най-хубавите места на света. Или както казва Дешка в заключение: "Убав ни е животът тука".


Снимки: Оля Стоянова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна