Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовка за изборите 2 в 1 в Светлата седмица

Снимка: sofia.europarl.europa.eu

20 партии и 11 коалиции се включват в надпреварата за гласовете на избирателите. Само една от коалициите е регистрирана единствено за изборите за народни представители, всички останали формации ще участват в изборите и за членове на национален, и на Европейския парламент. В нула часа на 10 май стартира и предизборната кампания - по време на Светлата седмица след Празника на празниците за православните християни Възкресение Христово. Заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева отправи призива на Комисията за толерантна кампания.

Служебният премиер Димитър Главчев коментира, че на вота на 9 юни от изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишните избори, и че ще се стигне до закъсняване на официалните резултати.

Последва реакцията на Росица Матева, която заяви, че има срокове в Изборния кодекс и че ЦИК ще ги спази. Тя подчерта, че Комисията се обръща към всички свързани с изборния процес с молба да не се внася излишно напрежение.

В Министерството на електронното управление започна процесът по удостоверяване на машините за гласуване за предстоящите избори.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че за постигането на основната задача по осигуряване на обществен ред и сигурност при подготовката и произвеждането на изборите, МВР е започнало подготовка още през април. И че от начина, по който ще протекат кампанията и самият изборен ден, зависи връщането на доверието на обществото към институциите

Очакваме по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България, и всяка партия трябва да заяви как вижда това бъдеще, как ще направи България по-успешна и защо иска властта, каза президентът Румен Радев.

В Деня на Европа 9 май Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в церемония по издигане на знамето на Европейския съюз, а преди това поднесоха цветя на паметника на Незнайния воин 79 години след победата над нацизма и края на Втората световна война. Радев призова към съдържателни дебати за бъдещето на Европа участниците в предстоящите избори за Европейски парламент. 

Подробности за най-важните новини от отминаващата седмица чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна