Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Александров: Резултатите от изпитите ще са като от миналата година

| Интервю
Асен Александров
Снимка: БТА

Няма да има голяма разлика, нито нагоре, нито надолу в резултатите от изпитите – външно оценяване на учениците тази година. Това прогнозира в интервю пред БНР Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна".

"Най –малкото е, че изпитният формат не се е променил съществено, учениците също не са се променили, образователните подходи също. Така че ще очакваме резултати подобни не тези от миналата година", смята директорът на софийското училище.

Според него е много елементарно да се мисли, че ще се решат проблемите с опростяването на учебния материал.

"Едва ли подходът е като се намали това, което се учи и времето, което използват учениците да учат, и се намалят домашните работи. На практика в новия век с дигиталните технологии и ИИ, които променя изцяло играта, ни дават достъп до цялото знание на света. Въпросът е да се научим и учениците, и учителите, как да достигаме точно до тези елементи на човешкото знание, които са необходими да възпитаме тези качества, които ни трябват", обясни Асен Александров.

В "Неделя 150" той даде пример с тестовете ПИСА:

"Ние постигаме най-слабите резултати в Европа, не защото нашите ученици са по-глупави, а защото начинът на държавно оценяване е коренно различен. Това е все едно ние готвим децата за състезание на дълъг скок, а те ги изпитват на висок скок. Като световен стандарт и би трябвало да е по-добър от българския".

И обясни, че в тестовете на ПИСА има едни и същи въпроси за децата от 16 страни.

"Не е важно учебното съдържание. Учениците трябва да отговорят на базата на критическо мислене. Това трябва да развиваме. И не е важно конкретното учебно съдържание, а то на какво ни учи", препоръча директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна