Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София"

Градският транспорт е алтернативата за по-бързо и по-евтино придвижване в центъра на София

Снимка: sofia.bg

Проектът за реорганизация на движението в центъра на София, който предизвика протести от страна на живеещите в района, е ценен за развитието на устойчивата мобилност в града, коментира пред Радио София урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София".

„Такива проекти носят със себе си определени противоречия, засягайки темата за паркоместата, които трябва да бъдат редуцирани или преместени, както се случи в този проект. За да има яснота какво се случва, да се успокоят и гражданите, че няма да има толкова драстични промени, е необходимо да се подходи с повече предварителна комуникация“, смята Карамитов.

По думите му, преди да започне реорганизацията на движението е било нужно да бъдат представени на гражданите данни, изследвания и анализи за превоз на пътници в участъка, освобождаването на бус лента за тролейбусите.

„Може би се подцени необходимостта от комуникация, защото проектът бе комуникиран преди 4 или 5 години. Разчиташе се, че хората така или иначе са запознати с този проект и няма какво повече ново да се каже за него. Трябваше да се мине в друга форма на партньорство между общината и гражданите. Самото проектно решение е изключително полезно за града“, каза урбанистът.

Според него новата велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“ е ключовата връзка за създаване на велосипедна мрежа в центъра на града.

„От гледна точка на запазване на паркоместа, те голяма част се преместиха на „Витошка“, дори имаше критики, че се създаде нов паркинг и изобщо няма политика за ограничаване на паркирането в центъра, но това, според мен, е реверанс от страна на общината към живущите, за да не бъдат намалени тези паркоместа“, обясни Калоян Карамитов.

Той добави, че през последните 10-20 години Столичната община влага много средства в стимулиране на устойчивата мобилност.

„Не е казано, че трябва колите да бъдат забранени, но трябва да е ясно, че когато има алтернатива, която е по-бърза и по-евтина, е съвсем логично човек да избере другият начин на придвижване. Трябва приоритизиране и именно тук бус лентите са средство за това. Осигуряването на алтернативни възможности се случва точно чрез такива трасета. Наблюдава се и тенденция хората да не избират автомобила си, тъй като той е по-бавният начин за придвижване, особено ако се включи и времето за търсене на паркомясто“, уточни Калоян Карамитов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна