Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Банков: Връзката е разкъсана между гражданите и политическите партии

| Интервю
Снимка: sofia.europarl.europa.eu

Има разкъсана връзка между гражданите и политическите партии. В НС се водят дебати, за които хората не разбират защо се водят и какви са причината и последицата. От друга страна, изглежда, че политическите партии не се интересуват от какво се вълнуват хората в своето ежедневие. Тази връзка е разрушена.

За това предупреди политологът Петър Банков в интервю пред БНР. В предаването "Преди всички" той коментира за все още неосъзнатите и незнаещи за кого да гласуват - "това не е изненада, защото имаме много партии, които участват, но нямат ресурса да правят кампания".

Трима задържани при акция срещу търговията с гласове в Бургас

В изборите на 9 юни за НС и Европарламент са регистрирани 21 партии и 11 коалиции. 

"За тях е трудно да разпространят своето послание към потенциалните избиратели, за да ги чуят. Доста е важно партиите и коалициите да бъдат активни. Сега е периодът да се опитат да стигнат до хората", коментира политологът.

И обясни, че в проучване на тема "Непредставителна демокрация", в което е участвал, няма данни дали идеологическото разслоение оказва също влияние при решението за кого да се гласува. 

"Да има избори и разслоението не е изначален проблем, по-скоро е какви послания партиите предлагат на хората. Когато са близки и подобни и те не адресират реално въпросите, които са важни за гражданите, е нормално съответно избирателите да кажат: "Няма за кого да гласувам". Политическата криза, в която сме в последните 4 години, тя не само е институционална, но е и въпрос на политическа коалиционна култура, която трябва да бъде разбирана като цяло", коментира Банков.

Според него в партиите има индикации за осъзнаване, че са наясно със скъсаната им връзка с гражданите.

"Те са наясно с проблемите и са наясно със скъсаната връзка, и отново опира до това, че не е адресиран този проблем, така им изнася. За предстоящите избори, че твърдите ядра ще гласуват. Но тези, които не са убедени в лидера и партията, ще останат вкъщи. Това не е най-тъжното, защото това са тези хора, които могат да променят резултатите", прогнозира Петър Банков.

И припомни, че лидерите на партии поемат "отговорност" след избори, но на конгрес отново ги избират. 

"Трябва да си говорим как партиите имат проблем с вътрешния им живот, че дори и тези партии, които твърдят, че са най-демократичните, виждаме, че вътрешно има опозиция и процедурно тя се тушира", каза политологът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна