Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде е мястото на критиката днес?

| Интервю

Фондация "Ново архитектурно наследство" по инициатива на Гьоте-институт България кани утре на предизвикателна дискусия, озаглавена "#HUBAVOE". Цикълът от лекции, които започнаха през март, се фокусира върху отношението между архитектурата, медиите и обществото

"С този цикъл ние се опитваме да извадим архитектурата малко по-видимо в центъра на най-актуалните дебати на времето ни, включително политически, включително хуманитарни и културни, защото те всички неминуемо оказват влияние на архитектурата. Дори тя да се опитва да се капсулира, няма как да не реагира на тях", обясни пред БНР арх. Анета Василева, която задава предизвикателен въпрос като тема на дискусията, а именно "Напоследък да сте ритали сграда?". 

"Архитектурата, която досега винаги е страняла от големите разговори за критика, култура и т.н., подава ръка и се опитва да сблъска мненията на всички останали изкуства. Утре вечер в разговора за критика ще си говорим от гледната точка на дизайна, на литературата, на киното, на визуалните изкуства. За мен това е много важно - да се случва този разговор между отделните балони". 

Бояна Гяурова; Снимка: Ирина Недева
В предаването "Хоризонт до обед" Бояна Гяурова, чийто фокус е дизайна, отбеляза, че в България липсва въобще дискусия на тема дизайн

"Много често той дори не е включен в културната сфера, във визуалните изкуства. С нашата организация от години се борим в тази посока - той да стане част от дискурса. Надяваме се да извоюваме място на дизайна в сферата на културната критика и въобще на този разговор - за съвременна култура".

Според писателя Ангел Игов литературната критика загива:

"В предишни десетилетия тя е била доста мощна и видима в България. Може би затова сега ни става по-ясно и видимо нейното отстъпление. Опасявам се, че и в другите културни полета отстъплението на критиката е не по-малко". 

Мнението на Ангел Игов е, че основната причина е в упадъка на големите медии.

По думите на Бояна Гяурова проблемът идва от липсата на достатъчно медии в сферата на културата. Дори в съществуващите медии вече е сложно да намериш редактор, журналист, който да отговаря само за култура, добави тя и подчерта, че при първата чистка на журналисти са именно културните теми. Тя отбеляза ролята на независимия сектор. По думите ѝ проблемът при него е, че обсегът му е по-малък. 

Арх. Василева се съгласи, че медийната среда до голяма степен оказва влияние върху състоянието на критиката не само в България, но и глобално. Като друг проблем тя посочи, че живеем в свят, в който има криза на доверието в експертността

"За мен критиката е история на съвременността. Ние като историци на времето трябва да се опитаме да я напишем в ситуация на променен пазар, социални медии, на променени медии, на криза в експертността".

Без критиката връзките в системите на архитектурата, музиката, литературата се разпадат и се озоваваме в ситуация, в която в България се пишат и издават книги, но дали имаме литература като мрежа и система започва да стои под въпрос, каза в заключение писателят Ангел Игов. 

Цялото интервю на Ирина Недева с арх. Анета Василева, Бояна Гяурова и Ангел Игов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна