Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена в убийство

Прокурорът по делото Виолета Желева.
Снимка: БТА

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена заедно с дъщеря ѝ Габриела в убийството на зет ѝ Пейо Пеев. Решението на съда не е окончателно. 

Още за мотивите на съда:

С аргумент, че е невинна и иска да е извън ареста, за да съдейства на разследващите да открият истинските извършители на тежкото престъпление, Трифонова поиска по-лека мярка. Дъщеря ѝ, която е и съпруга на убития Пеев - Габриела Савова, от месец е под домашен арест, което предизвика поредица от протести, включително и днес.

Бившата дипломатка и адвокатът ѝ изложиха и медицински причини за по-леката мярка за неотклонение, както и твърдения за тормоз в ареста.

Прокуратурата обясни, че на няколко пъти Красимира Трифонова е била на изследвания и че няма данни състоянието ѝ да е такова, че не може да е под стража. Обясни още, че сигналите, подавани от обвиняемата за тормоз и натиск, са препратени в МВР и по тях се работи.

Прокурор Виолета Желева беше категорична, а и съдът прие това за установено, че са събрани доказателства, че Трифонова и Савова са удушили Пейо Пеев и след това са се опитали да заличат следите си като са запали колата с тялото му.

Според съдия Силвия Русева не е разколебано обоснованото предположени, че в съучастие Трифонова и дъщеря ѝ са удушили, а след това и запалили тялото на Пейо Пеев. Определи бившата дипломатка като личност с много висока обществена опасност, която на свобода може да извърши друго престъпление. Съдия Русева обаче цитира експертизи, според които тя може да бъде лекувана и под стража.

Затова и най-адекватната мярка за неотклонение, според съдия е Русева, е продължаване на задържането под стража на Красимира Трифонова. 

Съдебното заседание проследиха приятели на Пейо Пеев, които от месец протестират заради домашния арест на другата обвиняема - съпругата на убития Габриела Савова. В момента тя очаква социалните служби да преценят родителския ѝ капацитет да се грижи за двете си деца. Те са при родителите на Пеев, каза сестра му Милена Йорданова.

Тя изтъкна, че на всичко, свързано с двете деца, ще бъде давана гласност.

Другата седмица ще стане ясно остава ли окончателно в ареста Красимира Трифонова или Софийският апелативен съд ще ѝ определи по-лека мярка за неотклонение. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна