Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

OpenAI представи новата версия на своя AI модел - GPT-4o и десктоп версия на ChatGPT

Снимка: youtube.com

OpenAI представи в понеделник нова версия на своя AI модел (модел за изкуствен интелект) - GPT-4o, способен на реалистичен гласов разговор и способен да взаимодейства между текст и визия, съобщава Ройтерс. Това е последния ход на компанията да остане напред в надпреварата за доминиране на нововъзникващата технология на изкуствения интелект.

По време на пролетната актуализация компанията също така каза, че пуска настолното приложение на ChatGPT. Десктоп версията на ChatGPT, която се разпространява днес с обновен потребителски интерфейс, е предназначена да подобри взаимодействието на потребителите с по-интуитивна навигация и достъпност.

Според OpenAI, нейният нов AI модел - GPT-4o ще бъде достъпен за всички потребители, включително тези, които използват услугата безплатно. Новите аудио възможности позволяват на потребителите да говорят с ChatGPT и да получават отговори в реално време без забавяне, както и да прекъсват ChatGPT, докато говори, и двете отличителни белези на разговорите в реалността, които AI гласовите чатботове не са имали досега, показаха изследователите на OpenAI на събитие на живо.

"Той може да отговори на аудио входове само за 232 милисекунди и средно за 320 милисекунди, което е подобно на времето за реакция на човек по време на разговор", посочи технологичната компания.

OpenAI заяви, че ще пусне новия си AI модел през следващите няколко седмици. Неговият главен технологичен директор Мира Мурати каза на събитието, че новият модел GPT-4o ще се предлага безплатно, защото е по-ефективен от предишните модели на компанията.

GPT-4o също ще бъде достъпен за API (интерфейс за програмиране на приложения). Този вариант ще донесе допълнителни предимства, работейки с два пъти по-висока скорост от своя предшественик, предлагайки 50% намаление на разходите и поддържайки нива на ограничения, които са пет пъти по-високи в сравнение с GPT-4 Turbo.


Малко след стартирането в края на 2022 г. ChatGPT беше наречено най-бързото приложение, което някога е достигало 100 милиона активни потребители месечно. Световният трафик към уебсайта на ChatGPT обаче се движеше като "влакче в увеселителен парк" през последната година и едва сега се връща към пика си през май 2023 г., според аналитичната фирма Similarweb, цитиран от Ройтерс.

Предоставянето на ChatGPT на подобна на търсачка способност за достъп и свързване към актуална, точна уеб информация е очевидно следваща стъпка, посочват анализатори.

OpenAI направи изявленията ден преди компанията Alphabet да проведе годишната си конференция за разработчици на Google, където се очаква да покаже собствените си нови функции, свързани с изкуствен интелект.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна