Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянов поиска драстично увеличаване на глобите за пътни нарушения и отнемане на шофьорските книжки

Снимка: Здравка Маслянкова

Драстично увеличение на глобите за пътни нарушения и по-често отнемане на шофьорски книжки поиска вътрешният министър Калин Стоянов след тежкия инцидент в Пловдив.

„Реално трябва да има драстичен скок на глобите и изобщо на санкциите като те бъдат не само финансови, а и много често да бъде предвидено отнемане на свидетелство за управление на МПС“, коментира той.

 Трябва да се увеличи и събираемостта на глобите за пътните нарушения, посочи още вътрешният министър и подчерта, че е постигнато 40 % увеличение спрямо същия период на миналата година.

Според Стоянов катастрофиралият автомобил може да се е движел с 200 километра в час.

Според анализ на МВР последните тежки инциденти у нас са дело на самокатастрофирали млади шофьори.

273 камери за нарушителите на пътя ще осигури МВР. Първите 60 камери ще бъдат доставени до няколко месеца, каза Калин Стоянов. Министерството купува и 462 автомобила на пътните полицаи.

МВР, Министерството на електронното управление и австрийската фирма, която оперира с тол камерите, работят активно, за да може възможно най-скоро тези камери да могат да бъдат лицензирани и да започнат да засичат и скорост. Това е било договорено на съвместна среща преди десетина дена, отговори на въпрос на БНР вътрешният министър Калин Стоянов кога системите ще бъдат синхронизирани:

 "До 4-5, максимум до 6 месеца камерите на тол системата ще мерят средна скорост", обясни той.

След въвеждането на мярката с отнемане на автомобили на пияни и дрогирани шофьори от МВР отчитат значителен спад на водачите, които си позволяват тези нарушения, посочи министър Стоянов.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна