Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

418 са кандидатите за Европарламент, 6114 - за български

Говорителката на ЦИК Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията.

Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати. 

От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не е избрана партия или коалиция. 

Говорителят на Комисията Росица Матева обясни, че предстои и кампания за гласуването с хартиените бюлетини, за да са валидни те:
 
"Задължително при гласуването с хартиени бюлетини, преди да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен избран от тях кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала този кандидат. Защото, ако се гласува само в кръгчетата, това прави гласът недействителен".

ЦИК реши, че за двата вида избори бюлетините ще са с надписи в различен цвят. Тези за народни представители ще са в зелено и на двете страни, тези за избор на евродепутати ще са със сини надписи. Разликата в цветовете на полиграфическата защита на двете бюлетини е изискване по Изборен кодекс, когато в един ден се провеждат два различни избора. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна