Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

| Интервю
Проф. Михаил Станчев
Снимка: БГНЕС

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много време в чакане на помощ и това позволи на руснаците да се мобилизират и да направят контраофанзива, а това трябваше да го направят украинците.

Това каза проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет, в интервю пред БНР.

"Наесен, когато американците доставят снаряди, самолети и обещаната помощ, тогава украинците ще контраатакуват. В момента върви евакуация от градчета и селца, хората ги транспортират в Харков, за да не пострадат", прогнозира проф. Станчев.

"Има напрежение в Харков всеки ден. През деня и нощта обстрелват града с ракети и има жертви. Бият по промишлени и граждански сгради, по жилищни райони. Преди два часа мой познат, който е в Харков, каза, че се повтаря ситуацията от 21-ви февруари", разказа професорът.

Според него операция "Имитация" цели да се оттеглят основните резерви на украински войски от фронта, "защото стратегическата задача на Путин и руснаците е да превземат цялата административна граница, за да кажат, че са взели Донбас"

"Искат да блокират Харков. Непрекъснато стрелят и основните боеве – непосредствено с въоръжени сили, се водят в приграничните селца. Американците обещават снаряди и самолети Ф-16. Тези 2–3 седмици, май и юни, ще бъдат критични. Харков остана без енергетика и градските власти предприемат да се доставят мобилни електростанции, да се мисли как ще се зимува, защото ТЕЦ-овете са унищожени. Над 30 селища са бомбардирани и над шест са превзети", разказа проф. Станчев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна