Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Протестът на 20 май е предупредителен"

Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и незапочване на следващата учебна година

"Няма опасност да бъдат отложени изпитните сесии"

| Интервю
Миглена Темелкова
Снимка: Личен архив

"Протестът на 20 май е предупредителен. Ако не бъдем чути от държавата, ще има стъпаловидни протести. Обсъждахме и незапочване на следващата учебна година". Това заяви пред БНР проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България.
Работещите в сферата на висшето образование излизат на протест на 20 май. Той ще се проведе от 11.00 часа пред Министерството на финансите, съобщиха от Националния синдикат "Висше образование и наука". 
Няма опасност да бъдат отложени изпитните сесии, успокои проф. Темелкова.
"Няма да има студент, който да не завърши семестъра, ако е положил необходимите усилия, нито дипломант, който не се е дипломирал заради тези протестни действия".

Искаме държавата - в лицето на Министерски съвет и министерство на финансите, да изпълни записаното в Закона за висшето образование, заяви тя.

"Българската академична общност стига до крайност, защото през последните три години секторът беше пренебрегван непрекъснато. Възнагражденията не бяха актуализирани по устойчив модел. 

Към днешна дата има неактуализирани възнаграждения от 2023 година. Администрацията в университетите получава такива, които са близки до минималната работна заплата. Това са експерти с магистърска степен, изследователи, работещи в библиотеки, в лаборатории. Възнагражденията им са по-ниски от тези на касиер в голяма търговска верига.

По тази пиричина няма устойчивост в захранването на университетите с млади кадри". 

Проф. Темелкова припомни в предаването "12+3", че в бюджета за 2024 година са предвидени 39 милиона за увеличение на заплатите в сферата на висшето образование, но те не са получени. 

"Не знам къде е причината. Бяха предвидени за увеличаване на възнагражденията от първи януари до 31 март. От първи април трябваше да влезе в сила нормата на Закона за висше образование, която визира 125% от средната брутна заплата за страната за асистентска длъжност и средна заплата в сектора в размер на 180% от средната брутна заплата през последните 12 месеца. Нямаме гаранция, че и тази норма за закона ще бъде спазена".

Председателят на Съвета на ректорите  посочи, че когато служебният кабинет е встъпил в длъжност, е пусната писмена заявка за среща с министъра на финансите, но до момента няма отговор.

"Не съм имала комуникация с министерството на финансите. Имам комуникация с Комисията по образование и наука, с министъра на образованието и разбирам, че нямаме обезпеченост на тези средства".

Тя направи предложение:

"По спешност бяха намерени 150 милиона, за да се компенсират таксите, когато изведнъж правителството беше решило да отпаднат във висшите училища. Това не мина в НС, така че тези пари би трябвало да са свободни". 

Исканията касаят и служителите на БАН, както и на Националния институт по метеорология и хидрология.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна