Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно приложение за помощ на животни в нужда

| обновено на 17.05.24 в 09:53
Снимка: Марсел Фенс

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви представяме едно мобилно приложение, чрез което могат да се подават сигнали за бездомни животни, имащи нужда от помощ. Приложението е разработено в България и е напълно безплатно.

Идеята е всеки, който види животно в нужда и иска да помогне, да може да сигнализира чрез мобилната апликация на доброволци, които да се отзоват. Целта на приложението е да осигури по-надежден и бърз начин за информиране на хората за спешни случаи на бедстващи животни близо до тях.

Ето какво каза в ефира на предаването създателят на приложението, софтуерният специалист Милен Маринов:

"Преди години бях въвлечен в спасяването на няколко бездомни животни, оттам попаднах в доста групи в социалните мрежи, в които хората активно помагаха. Наблюдавайки постовете, често срещах модел, при който някой вижда пострадало животно, но не може да му помогне. Често се случваше такива постове да останат без реакция. Така ми дойде идеята."

Приложението разчита на мрежа от доброволци. Идеята е да обедини хората, които имат желание да помогнат на животно в беда. Приложението алармира всички потребители, които се намират в близост.

"До момента има малко над 10 000 регистрирани потребители. Миналата година имаше случай с една котка в моя квартал, която беше с открита рана на врата. Организирахме се трима човека и я заведохме на ветеринар," споделя Маринов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени