Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

| Репортаж
"Паганини ансамбъл" в зала "Брамс" на Музикферайн
Снимка: личен архив

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“.

Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и Александър Свете – китара.

Като концертиращ артист Марио Хосен е солирал на редица реномирани световни оркестри, носител е на престижни международни награди и е известен като изследовател на цялостното творчество на Николо Паганини. Идеята на създадения от Марио Хосен „Паганини ансамбъл“ е да представя по-малко познати камерни произведения за цигулка, виола, виолончело и китара от италианския композитор, който, освен виртуозен цигулар, е бил и блестящ китарист. 

На 10 май ценителите на изкуството в зала "Брамс" на Музикферайн бяха впечатлени от елегантната звукова изразност на „Паганини ансамбъл“. Програмата на вечерта представи оригинална концепция: Наред с творби от Николо Паганини, в концерта прозвучаха и произведения на двама известни съвременни автори - австрийския композитор Райнер Бишоф и българския композитор Георги Арнаудов. 

В интервю за предаването „Алегро виваче“ Марио Хосен сподели подробности за тази свой интересен проект, подчертавайки хармоничното вплитане на произведенията.

В първа част на концерта бяха включени Квартет №15 и Терцет в Ре мажор от Паганини, както и Квартет „Nicolo“ от Райнер Бишоф. Изявеният съвременен австрийски композитор е последовател на Втората Виенска школа, а също така автор на философски студии и мениджър в областта на културата. Гостувал е многократно в България и е удостоен с титлата почетен доктор на Нов български университет.

В паузата на концерта Райнер Бишоф с удоволствие разказа за своя дългогодишен творчески контакт с виртуозния български цигулар:

„С Марио Хосен ме свързва поредица от успешни съвместни музикални проекти. Композирал съм специално за него и съм му посветил Концерт за цигулка, както и солови пиеси, които той многократно е изпълнявал. Отвъд музиката имаме и чудесно приятелство, покрай което обичам България! Поддържам интензивен контакт с Нов български университет, а едно от любилите ми места за посещение е Бачковският манастир.

Моето произведение „Nicolo“ е специално поръчано от Марио. Световната премиера се състоя в Мадрид, а интерпретацията на „Паганини ансамбъл“ е феноменална. По мое мнение Марио Хосен е сред водещите цигулари от своята генерация. Особено ценя и неговата активна преподавателска дейност.“

Във втората част на концерта прозвучаха „La Campanella“ и Квартет №14 от Николо Паганини, както и световната премиера на впечатляващата творба „Canzoni Oscure“ от известния български композитор Георги Арнаудов, която беше оценена по достойнство от публиката с емоционални аплаузи.

Проф. Георги Арнаудов присъства лично като гост на концерта. За слушателите на предаването „Алегро виваче“ той сподели своето вълнение по повод успешната премиера на негово произведение в изпълнение на „Паганини ансамбъл“ на сцената на една от най-престижните концертни зали в света.

Чуйте корекпонденцията от Виена и споделеното от Марио Хосен, Райнер Бишоф и Георги Арнаудов в звуковия файл.

   


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна