Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

465 плажа в Италия получиха "син флаг"

За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.
Снимка: Blueflag bg

465 плажа в Италия получиха син флаг тази година, който е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на крайбрежните зони в целия свят

Отличени са 14 италиански морски курорта. Син флаг ще се развява на 465 плажа, принадлежащи на 236 общини - един рекорд в сравнение от преди 3 години, когато тези плажове бяха само 201. Първото място в класацията си запазва област Лигурия с 34 плажа, втора е Пулия с 24, следва Марке с 19. След нея се нареждат Тоскана, остров Сардиния, Абруцо и т.н. Два плажа със Син флаг има област Фриули-Венеция Джулия, единият от които - на Градо, наречен "Островът на слънцето", както и област Молизе, чието крайбрежие е най-късото в Италия – само 35 км. дължина. 

От планинските райони с езера води Трентино – Южен Тирол с 12 сини флага. 

Президентът на FEE Italia, Клаудио Маца, заяви в речта си на церемонията по награждаването, че "туризмът, ако не е устойчив, не е жизнеспособен", а министърът на туризма Даниела Сантанке допълни:

“Италия става все по-синя, защото над 11% от плажовете, които са наградени в света, са на нейна територия“.

"Син флаг" се присъжда от Фондацията за екологично образование (FEE) от 1987 г. насам.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна