Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за социално осигуряване на Кипър - жизнеспособен поне до 2080 г.

Снимка: Pixabay

Фондът за социално осигуряване на Кипър е устойчив и финансово жизнеспособен поне до 2080 г., показват резултатите от извършеното от Международната организация по труда /МОТ/ актюерско проучване. За дългосрочната му стабилност допринасят със заплатите и вноските си и многото българи, които работят на острова.

Приходите във фонда от осигурителни вноски и инвестиции всяка година са достатъчни, за да покрият съответните годишни разходи за пенсии. Освен това резервите му са на "задоволителни нива" и прогнозата е, че до 2080 г. размерът им ще бъде 3 пъти по-висок от сумата за необходимите плащания. Това са двете основни заключения в актюерския доклад, съобщи социалният министър Янис Панайоту.

Той заяви, че въз основа на тези резултати, на очакваната продължителност на живота и прогнозите за икономическото развитие, през следващите 5 години няма нужда от повишаване на възрастта за пенсиониране или на размера на вноските.

Според международното проучване една от причините за увеличените приходи от осигурителни вноски е благоприятното демографско развитие, по-специално високата нетна имиграция, т.е. броят на влезлите в Кипър чужденци превишава броя на хората, напуснали страната.

40% от заетите в Кипър са граждани на ЕС и трети държави, по данни на социалното министерство. Сред тях са и много българи.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна