Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 800 участници в Маратона на приятелството в Плевен

Маратон на приятелството в Плевен
Снимка: БТА

Повече от 800 участници стартираха в различните дистанции на Маратона на приятелството в Плевен, който се състоя днес за десети път. Те са от над 17 националности, каза Станимира Георгиева от "Айс Опън", съорганизатор на спортното събитие. 

Около 290 са само записалите се в дисциплините – класически маратон (42.2 км), полумаратон (21,2 км), 10-километрова дистанция и щафета. Повече от 500 са регистрираните деца които се състезават в специалния формат Fun Run Kids.

Най-възрастният участник е на 78 години. За осми път част от маратона е и 77-годишният Алън Кей, който е най-възрастният сред чужденците.

Маратонът на приятелството бе открит от кмета на община Плевен д-р Валентин Христов и председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който стартира в трикилометровия крос "Аз мога". Тази година в маратона се включи отново и Оливър Патън от посолството на Великобритания у нас. 

Плевенският маратон е символ на силата на човешкия дух и приятелство. Той помага за изграждането на общество, в което хората с увреждания срещат уважение за своите способности, таланти и потенциал, казва в поздравлението си към организаторите и участниците в маратона посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Кенет Мертен, което бе прочетено при откриване на надпреварата. 

За нашите деца участието в Маратона на приятелството вече е традиция и се превръща в истински очакван празник, каза пред БТА Мария Караджова, чието семейство пътува от София за спортното събитие. Маратонът за нас е свързан със спорт, здраве и подкрепа за деца, които срещат различни предизвикателства – двигателни или интелектуални, допълни тя. 

Маратонът на приятелството в Плевен популяризира не само активния начин на живот за цялото семейство, но и традиционно подкрепя благотворителни каузи. Тазгодишното издание набира средства за стипендия за студент в Медицинския университет в Плевен, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция.  

От създаването си Маратонът на приятелството работи и за приобщаването на хората с различни способности, както и на малцинствата. Като доброволци в организацията на събитието активно се включват представители на местната ромска общност в Плевен.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна