Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Бени Ганц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс"

На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в срок от 20 дни конкретен план за излизане от войната. 

Ганц подчерта, че планът трябва да съдържа не само условията за разгром на "Хамас", но и ясен механизъм за предаване на властта в Газа на палестинците:

"Наред с израелския контрол върху сигурността трябва да бъде учредена администрация от американци, европейци, араби и палестинци, която ще поеме управлението на ИВицата Газа, за да положи основите на една алтернативна власт, която няма да представлява нито "Хамас", нито Махмуд Абас".
 
Ганц говори само три дни след като третият член на военния кабинет с право на глас Йоав Галант предупреди, че постоянна окупация на Газа би била пагубна за еврейската държава.:

"Ако вие предпочетете националните си пред личните си интереси, ако изберете да следвате пътя на Херцел, Бен Гурион и Рабин, то ще намерите в наше лице свои съратници. Но ако предпочетете да поведете страната към пропастта, тогава ние ще се оттеглим от правителството".
 
Бени Ганц и оглавяваната от него политическа формация "Национално единство" са фаворити в анкетите в случай на предсрочни парламентарни избори. Премиерът Нетаняху обаче държи сигурно мнозинство в настоящия Кнесет благодарение на крайнодесните си коалиционни партньори, които са за постоянна окупация и заселване на Газа с еврейски колонисти.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна