Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Снимка: архив

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв.

Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много по-висока. Става дума предимно за починали след заразяване с ХИВ или хепатит С от лечение, направено от кръвна плазма или кръвопреливане. Повече от 30 000 пациенти на националното здравеопазване са получили замърсени продукти, направени от кръв от високорискови донори в Съединените щати.

Британският министър на отбраната Грант Шапс коментира в неделя за Би Би Си, че хората, засегнати от скандала, са чакали твърде дълго за отговори. Шапс каза, че не може да потвърди мащаба на обезщетенията на жертвите, след като изтече информация от доклада, че те могат да достигнат повече от 10 милиарда паунда. Едва през 2017 г., по време на ръководството на Тереза Мей, беше организирано официално разследване на скандала, след години на кампания от страна на жертвите. 

Следвайки съветите на разследването, през 2022 г. правителството извърши междинни плащания от по 100 000 паунда на около 4000 оцелели потърпевши и техни партньори. Благотворителна организация съобщи, че има скок в търсенето на тестове за хепатит С след оповестен анализ от Би Би Си, че около 1750 души в Обединеното кралство живеят с недиагностицирана инфекция с хепатит С след преливане на замърсена кръв.


По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна