Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модел за интегрирано развитие дава добри резултати в ромските общности

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Работим в много големи общности – над 10 000. Дори в тези големи квартали за няколко години беше възможно да се види как се мобилизират хората от ромската общност. Виждат се надежди, мотивация, че си заслужава да се полагат допълнителни усилия – да се учиш да бъдеш добър родител."

Това каза пред БНР д-р Елена Кабакчиева, невролог и ръководител на Фондация "Здраве и социално развитие". Фондацията прилага модел за интегрирано развитие в уязвими общности.

Работи се както с децата, така и с техните родители. Започва се с ранното детско развитие. През първите 3 години се формира 85% от капацитета на мозъка. На 5-6 години този прозорец на възможности се затваря. Това е възрастта, в която успешно приложени мерки и програми могат да дадат най-голям ефект. Друга много важна възраст е периодът на юношеството – тогава се формират важни качества на личността. Непосредствената социална среда формира личността, посочи д-р Кабакчиева в предаването "Преди всички".

Много малко са ефективните програми, насочени към развитие на родителски умения, подчерта тя.

Фондация "Здраве и социално развитие" работи със сътрудници от ромската общност. В страната действат 6 центъра по модела за интегрирано развитие, в които са заети над 100 души. Подкрепяни са от общините, обясни д-р Елена Кабакчиева.

Фондацията работи в няколко района в София, населени компактно с ромско население, както и в Кюстендил и Самоков. По думите ѝ, на местата, където фондацията реализира модела, нарастват интересът към професионално развитие и социализацията на децата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна