Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Тодорова - библиотекар в детския отдел на читалищната библиотека във Враца:

Инициативата "Приказки за сън" цели да върне книгите в ръцете на децата

| Репортаж
Снимка: Ива Антонова

Във Враца набира популярност инициативата "Приказки за сън", която вече е обхванала почти всички детски градини в града. Кампанията е разработена от детския отдел към библиотеката при врачанското читалище и има за цел да насърчава четенето от най-ранна детска възраст. Инициативата беше отличена с регионална награда от Българската библиотечно-информационна асоциация. 

Ралица Тодорова е библиотекар в детския отдел на читалищната библиотека във Враца. От миналата година отделът разработва инициативата си "Приказки за сън". Библиотекарите посещават врачанските детски градини с пет вълшебни кутии за четене. 

Ралица Тодорова; Снимка: Ива Антонова

"Кутиите съдържат нещо интересно или изненада – затова решихме да е под тази форма – децата сами да бъркат вътре и да видят кутията какво ще им предложи. Първоначалната ни идея беше да представим приказките в самата кутия и госпожите да четат на децата преди следобеден сън. В последствие се оказа, че децата проявяват интерес към това ние да започнем четенето на приказки и така всъщност минавахме през всяка група в детската градина, избирахме си приказки, които да им представим и след това госпожите да ги дочитат".

Според Тодорова инициативата има изключително важно значение за подрастващите. В днешно време в този свят на технологии децата трябва от най-ранна детска възраст да посещават библиотеката, категорична е тя. И напомни за поуките от приказките – основните добродетели, на които децата трябва да се учат.

Инициативата цели да върне книгите в ръцете на децата от най-ранна детска възраст, както и да ангажира учители и родители, коментира Тодорова.

Целия репортаж на Ива Антонова в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна