Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

| Репортаж
В Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции
Снимка: Алексей Минев

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Ритуалът ще предшества празничното шествие по случай 24 май.

Най-старо е знамето на днешната Природо-математическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година – в първата свободна учебна година, след края на румънската окупация.

Историята на това знаме и на училището е белязана не само с опит и традиция, но и с достойнство.

Ритуалът по освещаването на знамената ще бъде воден от Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков. Ще има 15 знаменни групи. Началото ще е в 9:30 часа, на площад "Свобода", непосредствено преди тържественото дефиле на училища и образователни институции в града, съобщи Галина Даскалова, началник-отдел "Образование" в община Силистра.

"Освещаването е организирано по предложение на кмета. Движението на знаменните групи ще става под съпровода на фанфарния оркестър на училище "Отец Паисий". Желанието на общината и на участниците е това да стане традиция в празничния ден". 


Историята на днешната Природо-математическа гимназия започва през 1910 година, когато Педагогическото училище става мъжка гимназия, а самото то е било създадено 20 години по-рано и за него е била построена специална сграда в стил късен виенски сецесион - днес архитектурна емблема на града – Художествената галерия, разказа историкът Тодор Николаев.

"Силистренската гимназия е едно от тези училища в южна Добруджа, което е много изпатило след налагането на румънската власт тук. В сградата се настанява администрацията на румънците. Когато румънската власт излиза, българите отново го превръщат в училище. До 1941 година гимназията не е имала знаме. Не са имали знамена и другите училища в южна Добруджа". 

Защо Ловешката гимназия подарява знаме на Силистренската? Във времето на румънската окупация училището в Силистра е наричано "летящата гимназия". То се мести в свободна българска територия в Русе, Свищов и Ловеч, а девическата гимназия е била в Дряновския манастир.

Първият випуск завършва в Свищов. При първото закриване на училището през 1913 година румънските власти предлагат на учители да подпишат споразумения, че са съгласни да станат румънски държавни служители. Никой не подписва.


Предаденото знаме е било изработено със средства, събрани от учители и ученици на Ловешката гимназия. 

"Силистренската гимназия се връща в освободена Добруджа". 

Знамето, подарено на силистренската гимназия, казват, че е най-старото, не само за града, но и за региона. 

"Прави чест на силистренци, че е запазено". 

За около десетина години то е било прибрано в кутия, защото гимназията се превръща в Първо средно политехническо училище и се изработва ново знаме. В началото на 90-те години на миналия век знамето е извадено и със средства, отново на ученици и учители, е дадено за възстановяване, тъй като целостта му била нарушена от времето.

Въпреки това и днес има поражения върху коприната, и е направено предложение за изработване на реплика на знамето, а оригиналът да бъде защитен в подходяща среда. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени