Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки сражения се водят в Донбас

ген. Олександър Сирски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На брутален ракетен бараж е била подложена днес Харковска област в Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски. Най-тежките боеве обаче се водят в Донбас, заяви главнокомандващият генерал Олег Сирски. Русия твърди, че си е върнала там контрола върху още едно село - Андреевка.

7 души са загинали при попадение на руска ракета в печатница в Харков. Близо 50 души е имало в сградата по време на удара. А тя е граждански обект и дори в околностите й няма нищо свързано с армията, заяви областният управител Олег Синегубов.

15 ракети са изстреляли днес руснаците от пограничната си Белгородска област срещу втория по големина украински град, както и срещу Люботин - на около 25 километра западно от Харков. Мишените са били обекти от гражданската инфраструктура. Ранени са най-малко 24-има души.

Президентът Зеленски нарече "брутален" руския ракетен бараж и обясни, че той е възможен заради недостига на средства за противовъздушна отбрана, включително срещу т.нар. умни бомби:

"На Украйна са ѝ необходими системи, които ще ни позволят да браним позициите си на фронта, градовете и хората от такива бомби. В момента те са основният инструмент за руския терор и за настъплението на окупаторите".

Улични битки се водят с агресорите във Вовчанск и в Липци - близо до границата, съобщи главнокомандващият украинската армия генерал Сирски. Най-интензивните сражения обаче не са там, а на източния фронт - в района на Купянск в Харковска област и в Покровск и Курахово - в Донецка област.

Руското командване твърди, че е превзето село Андреевка в Донецк, което украинците си бяха върнали при контраофанзивата преди две години. А над Белгород били унищожени 35 украински реактивни снаряди и три дрона. Украинският генерален щаб отрече твърденията на руското командване за Андреевка.  Украинските военни продължавали да отблъскват руските атаки там от три посоки.

Летищата на Казан и на Нижнекамск в Татарстан - на повече от 1000 километра от Украйна - бяха затворени за няколко часа днес заради засечен украински дрон в района.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени