Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай тренира поемане на контрола над Тайван

Кораб на китайските ВМС военноморски сили, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г. Тайван изстреля реактивни самолети и постави ракетни, военноморски и сухопътни части на тревога в четвъртък заради китайски военни учения, провеждани около самоуправляващата се островна демокрация, където нов президент встъпи в длъжност тази седмица.
Снимка: АП/БТА

  Китай започна втори ден на военни учения около Тайван. Маневрите стартираха вчера, само дни след встъпването в длъжност на новия президент на острова, който Пекин смята за своя територия.

   Във втория си ден ученията ще проверяват възможностите за овладяване и контролиране на ключови райони, гласи изявление на източното командване на китайската армия, цитирано от Ройтерс.

   Маневрите на китайски бойни кораби и друга военна техника на практика обграждат острова, като за пръв път наподобяват пълномащабна атака. Новият президент на Тайван Уилям Лай, който пое поста преди три дни, призова Китай да спре със заплахите и да приеме съществуването на демокрацията там. Лай беше избран на базата на платформа за отстояване на тайванската независимост.

   Тайпе от своя страна изпрати морски, въздушни и наземни сили в отговор на ученията. В тях цели са и три по-малки острова, които са под тайвански контрол. Би Би Си изтъкна, че Тайван разполага с подсилена военна инфраструктура по своите крайбрежия, включително голяма подземна база при град Хуалиен в близост до южните японски острови, но китайските маневри целят да демонстрират на Съединените щати и другите тайвански съюзници уязвимостта от нападение вече и от изток.

По публикацията работи: Константин Мравов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна