Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел продължава военната кампания в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел продължава военната кампания в Ивицата Газа, въпреки изразената готовност за подновяване на преговорите с "Хамас" за постигане на примирие и освобождаване на заложници. 

По данни на палестинската агенция за гражданска защита при две израелски атаки в град Газа са загинали 26 души, сред които много деца. В единия случай е било засегнато семейно жилище, а при другия - комплекс към джамия. 

"Ройтерс" цитира палестински здравни източници, според които при въздушни удари и сухопътни сражения в четвъртък са загинали повече от 60 палестинци.

Улични престрелки се водят в Джабалия и Рафах. Отрядите на "Хамас" и "Ислямски джихад" са обстрелвали с минохвъргачки израелските сили. Израелски танкове са напреднали още в Рафах, достигайки почти до един от кварталите в западната му част, в която сега са струпани повечето хора. Според Агенцията на ООН за палестинските бежанци повече от 800 хиляди души са напуснали града от началото на атаките на израелската армия по-рано този месец.

Засилва се международният натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху, след като три европейски държави - Ирландия, Норвегия и Испания обявиха, че ще признаят палестинската държава на 28 май. Израел определи решението им като "опит за възкресяване на стари, провалени политики".

Очаква се Бенямин Нетаняху да направи скоро обръщение пред американския Конгрес, обяви председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън. От Белия дом са отказали коментар дали поканата е била консултирана с президентската администрация. Израелските действия в Газа са причина за увеличаващо се напрежение в отношенията между президента Джо Байдън и израелския премиер. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени