Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В граничното село няма млади хора и деца, училищният звънец ще бие за последно

Най-възрастният читател в Кардам е 93-годишната Радка Петрова

Марина Алексеева е щастлива, че всяка година може да се наслади на тържествата по повод 24 май в България

| Репортаж
3
93-годишната Радка Петрова в Кардам
Снимка: Мая Щърбанова

Граничното село Кардам е дом на много националности и богатството от разнолики жители се увеличава с всяка година. Най-голямата липса на населеното място са младите и децата, затова и местното училище тържествено ще бие последния си звънец само след дни и вероятно никога повече коридорите му няма да бъдат огласявани от детски викове и учителски заръки.

Марина и Тимур Алексееви са жители на Кардам

И малко като напук розите са разцъфтели, къщите са почистени, дворовете ухаят на подправки, а жителите на Кардам празнуват днешния ден на светите братя Кирил и Методий. С чужденци, учещи български език, с най-възрастния читател на библиотеката в читалището и с един човек, останал без дом, но намерил утеха в книгите.

Жителите на село Кардам по списък са малко над 870. 

И макар то да е в една от най-отдалечените точки на България от централната власт и депутатите да успяват да стигнат до него само във време на предизборни кампании, то е станало дом и на около 100 чужденци от всички краища на света – Германия, Англия, Израел, Италия, Русия, Полша, Холандия, Белгия, Ирландия и др. 

Всеки от тях е донесъл от родната си култура по нещо, но всички те се налага да се справят с езиковата бариера по свой си начин. И докато едни разчитат на жестове и мимики,  други са решили да научат българския език. 

Това, по думите на Марина Алексеева от Москва, е свидетелство на уважение към страната, в която си избрал да живееш, към хората наоколо и не на последно място към езика, който е неповторим.

Марина споделя, че трудно е свикнала с българския език, но продължава да се учи. Съпругът й, Тимур Алексеев, също говори вече български, но неговият метод на учене е по-различен.

Марина Алексеева е щастлива, че всяка година може да се наслади на тържествата по повод 24 май в България, защото макар празникът да се отбелязва и в Русия, там не е толкова масов и цветен.

Макар че училището в село Кардам скоро ще бъде затворено, читалището и местната библиотека продължават активна работа с жителите. Библиотекарката Мария Тонкова разказва, че най-честите посетители са децата, но не липсват и възрастни, както и децата на чужденците, които посещават българско училище.

Иван Геров

Най-активният читател на книги от библиотеката е Иван Геров. Нещастни събития в живота му го оставят без дом и в момента той е приютен от кмета Георги Събев в постройка, където разполага с покрив над главата си, но не и с течаща вода и електричество. 

Независимо от това Иван Геров чете книги с фенерче на главата, особено през дългите зимни вечери.  

Най-възрастният читател на книги от библиотеката е 93-годишната Радка Петрова, която заварвам с роман в ръка, седнала пред къщата си. 

Баба Радка е завършила едва четвърти клас, защото вървяла всяка сутрин до училището си по 4 км. Накрая останали само момчета и тя се срамувала да върви сама с тях. Независимо липсата на образование, животът я е научил на мъдрост, която тя споделя с желание.

Малки и големи, българи и чужденци, всички жители на граничното село Кардам днес празнуват 24-ти май – денят на българската писменост, която обединява всички.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна