Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 чистопородни животни на Националния събор на овцевъдите

Кочове и вакли агнета радват посетитерите
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

За 12-и път край Петропавловския манастир до Лясковец се провежда Националният събор на овцевъдите с изложение на повече от 1000 чистопородни животни, с демонстрации на стари рецепти за производство на сирене и кашкавал. Представят се производители на продукти от овче и козе мляко, както и българските традиции и занаяти. 

Животновъдството остава приоритетен сектор на Аграрното министерство, посочи при откриването на събора заместник-земеделският министър Иван Капитанов:

"Животновъдството е постоянство, тежък труд и отдаденост. МЗХ ще продължим да подкрепяме сектор „Животновъдство“ като един от основните сектори в земеделието". 

За проблемите си овцевъдите разказаха: 

"Миналата година млякото беше на 2,30 лв. изкупна цена, сега е 1,70 лв./л. Зърното се вдига. Купуват агнешкото за 9 лв. Продават го за 32 лв. трупно“. 


По време на сбора на овцевъдите три дена има фермерски състезания по доене и стрижба.

Своята продукция предлагат над 20 производители на продукти от овче и козе мляко и споделят, че търсенето се е увеличило, а цената в супермаркетите е по-висока от произведеното от фермерските мандри:

"Българинът започна да се интересува и това позволи на нас, производителите, да нормализираме цените и даже да паднем под конвенционалната стока“.


Най-добрите млечни продукти ще бъдат отличени със златен медал за качество.

На събора има кулинарни зони, където майстори демонстрират как по стари рецепти се произвеждат сирене и кашкавал.

Над 3000 са участниците в надпяването "Заблеяло ми агънце". Най-добрите ще бъдат отличени за първи път от Постоянното представителство на Европейската комисия у нас. 
  

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени