Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Тодор Чобанов: 24-ти май е празник на Златния век на България

"Този празник ни прави различни и уникални от много други народи, защото това е чисто духовен празник с много дълга история. Той е много важен за нас, българите, и не е случайно, че още в началото на 19-и век започва да се празнува. Това е важен миг за нас, защото той отбелязва българщината назад във вековете. Духът на това, което ние днес почитаме като духовност, като култура, като просвета и писменост – всичко това е родено в епохата на Златния век. Това е празник с много интересни промени, който започва със средновековен култ към светци, но се превръща в общонационален ден на културата, просветата, духовността и българската традиция". 

Това каза в предаването "Нощен Хоризонт" историкът доц. Тодор Чобанов. 

"Поводът да се създаде славянската азбука е християнизацията на българите. Това е големият въпрос, който се поставя и в трактата "За буквите". Има много полемични елементи, които ни карат да мислим, че това е проповед или реч, за гледната точка на българския елит. Основната цел е била да се приеме Христовата вяра, да се приобщи България към цивилизацията, а тогава високата цивилизация е Византия с нейните блясък и огромни постижения. Тяхната политическа доктрина е всички народи да приемат християнството. Това са мотивите, които карат светите братя да се заемат със създаването на първата азбука – глаголицата".

Кой е поръчителят на първата азбука? 

Според доц. Чобанов това може да не е инициатива на Константин Кирил Философ, а да е държавна поръчка. Цялата биография на светите братя е низ от мисии, те работят за държавата. Възможно е някой да е поръчал тази интелектуална рамка за християнизация на Източна Европа. Император Михаил е бил тийнейджър по това време и вероятно не е бил той, а тази интелектуална революция е била подготвяна. Доц. Чобанов смята, че патриарх Фотий е вероятният поръчител, но при всички положения Византия е люлката на тази интелектуална революция. След като Византия изоставя тази революция, делото на светите братя е спасено от българската държава. Княз Борис и Цар Симеон посрещат учениците на Кирил и Методий в Плиска, където е създадена кирилицата. 

Още за шифъра на славянски букви, за свещения език, за старобългарската книжнина, за хоризонтите пред българите, за личността на владетелите - чуйте в звуковия файл в интервюто на Добринка Добрева с доц. Тодор Чобанов в "Нощен Хоризонт". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени