Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според проф. Г. Атанасов има пряка връзка между делото на Кирил и Методий и Патриаршеския комплекс

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

В центъра на днешна Силистра се намират останките на средновековния Дръстър, наследник на древния Дуросторум, наречен от византийците Доростол - една от най-древните крепости на територията на страната ни.

И макар градът да възниква като селище още по време на траките и животът там никога да не е спирал, първото му споменаване е през 106 година, когато в него се настанява IX Клавдиев легион.

В Дуросторум е роден спасителят на Рим – Флавий Аеций, наречен „последния римлянин”, който през 451 година разгромява Атила в битката при Каталаунските полета.

Градът е известен и със своите дванадесет светци, застигнати от мъченическа смърт между 303 и 307 година, които се превръщат във фундамент за християнството в българските земи.

Останките от многовековната история на този град показват как в едно са свързани делото на братята Кирил и Методий, българската църква- православна, българската патриаршия и патриаршеската катедра в Дръстър.

Днес Силистра пази останки, които свидетелстват, че градът е бил важен център на християнската вяра.

Град признат като пръв между епископските градове в България, където се е намирала и резиденцията на първият български патриарх Дамян, разказва проф. Георги Атанасов.

Освен писмените извори, които посочват Дръстър еднозначно като първа патриаршеска катедра на България, за това свидетелстват и направени археологически открития, които дават сигурни доказателства за наличието на патриаршески комплекс на брега на Дунав.

Между двете църкви се намира и патриаршеската резиденция.

Според проф. Георги Атанасов има пряка връзка между делото на светите братя Кирил и Методий и Патриаршеският комплекс, защото именно служещите на Бога са били тяхна опора, предвид изискването това да са хора владеещи четмо и писмо.

Археологическите разкопки и находките в Силистра са свидетелство за духа и културата на този древен град. Те дават възможност на всеки да се докосне до тях и да разпали пламъчето на гордостта ни, че сме потомци на славен народ.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна