Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕРОН - правописен и правоговорен речник на едно място

Снимка: beron.mon.bg

Дигиталната езикова платформа за Български езикови ресурси онлайн (БЕРОН) – версия на официалния правописен речник на българския език, вече помага на ученици и възрастни, които държат да се изразяват добре и да пишат правилно думите, да спазват граматичните правила.

Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН – институцията, която съдейства за осъществяването на националната езикова политика и е натоварена от държавата да проучва езиковата практика и да кодифицира книжовните норми.

В разработването на платформата е участвал изкуствен интелект, създаден от учени от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Платформата е почит към Петър Берон, който преди 200 години създава своя "Буквар с различни поучения", по-популярен като Рибния буквар.

Дигиталният речник включва над 2,4 млн. форми и е озвучен е с гласа на актрисата Гергана Стоянова.

"Идеята е БЕРОН да се развива, но и да е устойчив във времето, отбеляза пред БНР-Радио София проф. д-р Руска Станчева от Института за български език към БАН, ръководител и инициатор на проекта за платформата. – Думите са структурирани според техните граматични особености, което означава, че това е и един граматичен речник на българския език. Освен това към отделни категории думи има и една рубрика Особености на думата. Очакваме платформата да се превърне в инструмент за повишаване на грамотността и езиковата култура. Ще бъде полезна и за всички български училища у нас и по света, да помага на учениците от първия до последния клас."

Достъпът е безплатен, не се изисква регистрация. Може да се прави справка, както през компютър, така и през таблет и телефон.

Имейлът и телефонът за езикови справки остават като канали, допълни проф. Станчева. Ще се търсят и други възможности за въпроси и отговори.

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени