Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили са спрели руските войски край Харков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили са спрели руските войски в района на Харков и планират настъпление, за да си възвърнат контрола над зоните, загубени при последните атаки на Русия. Продължават битките в посока Купянск, съобщи украинският генерален щаб.  

"Противникът е напълно затънал в уличните боеве във Вовчанск и е понесъл много тежки загуби", заяви днес генерал Олександър Сирски, главнокомандващ на украинската армия, като заяви, че Москва изпраща "резерви", за да продължи нападението си.

Руските сили са постигнали частичен успех близо до градовете Покровск и Курахово в Донецка област, но в Харковска област ситуацията е под контрол, обяви Игор Прохоренко от украинския генерален щаб. 

"Относно Харковското направление знаете, че от 10 май врагът провежда настъпателна операция с цел създаване на буферна зона в района на Харков. Но днес ситуацията там е стабилна и под контрол. Врагът е под обстрел от украинските сили за отбрана, които планират настъпателни действия, за да си върнат контрола върху загубените райони".

Президентът Володимир Зеленски посети печатницата в Харков, най-голямата в областта, ден след като беше разрушена при руска ракетна атака, отнела живота на най-малко седем души. Пострадалите са 21. Зеленски обеща помощ за възстановяването на печатницата:

"Разбирам нашата задача. Ще намерим средства. За съжаление, не може да върнем хората", обеща Зеленски. 

Днес битките с руските сили продължават в посока Купянск и близо до селата Петропавловка, Ивановка, Стелмаховка, Невское и Дружелюбивка.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени