Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалист по финансови измами е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

Олга Златкова-Георгиева: Кражбата на данни за платежни инструменти са сред най-честите измами в световен пащаб

Олга Златкова-Георгиева
Снимка: Елена Цанева

В красивия залив на Сан Франциско, където Олга Златкова-Георгиева е избрала да живее със семейството си и домашния любимец, едва ли често си прави романтични разходки. Тя е специалистката по финансови измами и е поредният гост в рубриката - "Америка - илюзии и реалности".

Олга Златкова - Георгиева обаче намира време за фолклорната група "Българе", за децата  в българското училище, за подкаста си и за новия си проект.

"Интересно и тъжно е да се наблюдават измамите в сферата на така наречените романтични измами. Ужасното в случая е, че жертвата веднъж е измамена финансово, а втори път и емоционално, каза за "Хоризонт" Олга Златкова - Георгиева.

Олга е една от тези, които се борят със измамниците, които не се притесняват да откраднат информация за банковите ни сметки, кредитни, дебитни и каквито и да са разплащателни документи и да си присвояват парични средства.


Много специалисти като нея твърдят, че различните финансовите измами в САЩ струват милиарди долари. През 2020 г.  във Федералната търговска комисия на САЩ има  4,87 милиона доклади за измами.  Само година по-късно ( през 2021-ва) тези доклади са за 5,74 милиона. И въпреки че, много хора се опитват да се борят с крадците на информация, на банкови карти това никак не е лесно. 

Олга Златкова - Георгиева не е икономист или финансист по образование, а политолог. Това е дипломата й от Софийския университет, но докато неуспешно търси работа по специалността си й предлагат работа в банка. Решава да опита и се захваща с разследвания на финансови транзакции. Няма нищо общо с това, което е учила, но й става  интересно и започва да гради кариера точно в тази област.

Олга говори български, руски, английски, испански и малко италиански, когато пристига заедно със съпруга си в Канада. А преди 8 години решават да видят как се живее и в САЩ. Тя вече е член и на Световната асоциацията на специалистите по разследвания на финансови измами и познава много от ходовете на измамниците, засега не се оплаква от липса на работа.

"Моята кариера съставлява 17 години работа във Финансови и частни корпорации, банки в общо 3 държави в 3 или 4 финансови сектора. Разследвам измами в плащанията.

Кражбата на данни е най-честата като случаи.  Данни на платежни инструменти, като например платежните карти.


Интересно и тъжно е да се наблюдават измами в сферата на т.н. романтични измами. Те са с най-значително количество суми, просто защото това е целта и тактиката на измамниците - да накарат човек да закупи скъпи предмети : да кажем лаптопи, камери, фотоапарати, скъпи устройства онлайн с крадени платежни инструменти, както са картите, или пък в други случай директни платежни трансфери. И ужасното в случая е, че жертвите един път са измамени финансово и втори път те са измамени емоционално. Хората не само дават огромни суми пари в тези случаи и схеми, но също така и биват наранени емоционално, сподели още за БНР Олга Златкова - Георгиева.

"В момента нарастват тези престъпления, глобално е развита схема с криптовалутата, като романтичните измамници се опитват да накарат жертвата да финансира в криптовалути и фактически да залага доста свои спестявания, дори спестявания за пенсия и т.н., но хубавата страна на нещата е, че всички сфери на противодействие - банки, полицейски организации, било то национални или международни организации започват да се обединяват около този проблем и да търсят решения.

Другата страна, която прави проблема още по-мащабен е, че самите измамници не са индивидуални хора, а те са организирана престъпност и много често самите те са жертва на трафик на хора, в смисъл такъв, че те са накарани от други измамници да извършват тези романтични измами насила, разказа още Георгиева.

"ФБР издаде статистика от предишната година - 2023 г. като на върха на видовете измами попадат кибер атаките, специално говорим за Северна Америка, кибер атаките в областта на здравеопазването. Кибер атаката прави така, че системата на болницата например да блокира и да се отблокира и да се върне функцията на всичките медицински системи, докато те изнудват болницата или клиниката за огромни суми пари, даде за пример Олга Златкова - Георгиева.


Още по темата в интервюто на Елена Цанева с Олга Златкова - Георгиева за рубриката "Америка - илюзии и реалности".



По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна